Membru al pazei de coastă sud-coreene ucis de pescari chinezi

Un reprezentant al pazei de coastă sud-coreene a fost ucis cu lovituri de cuţit de unul dintre pescarii chinezi pe care patrula sa îi oprise sub suspiciunea de pescuit ilegal.

RomaniaTV.net
12 dec. 2011, 08:40
Membru al pazei de coastă sud-coreene ucis de pescari chinezi

Reprezentanţii pazei de coastă sud-coreene au anunţat că în incident a mai fost rănit încă un membru al patrulei care a interceptat grupul de pescari chinezi în Marea Incheon, relatează BBC.

Nouă chinezi ar fi fost reţinuţi în urma evenimentului. Beijingul a refuzat, deocamdată, să comenteze situaţia.

Grupurile de pescari chinezi sunt prinse adesea păscuind în apele teritoriale sud-coreene. De regulă pescarii sunt eliberaţi după ce plătesc o amendă. Paza de coastă sud-coreeană a arestat anul acesta 430 de vase de pescuit chinezeşti, prinse la pescuit ilegal în Marea Galbenă, cifră în creştere faţă de cele 370 de vase ilegale de anul trecut.

Nu este prima dată când interceptările vaselor de pescuit chinezeşti se soldează cu incidente violente. În octombrie poliţia maritimă din peninsulă a fost nevoită să facă uz de gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a face faţă unui un grup de marinari chinezi care ameninţaseră gardienii cu bâte şi lopeţi.

Mai mult, pescarii chinezi pătrund şi în apele teritoriale ale altor ţări. Luna trecută o barcă a acestora s-a aventurat în apele teritoriale japoneze unde echipajul a fostr reţinut pentru scurt timp. În ultima vreme tot mai multe rapoarte vorbesc despre incursiunile ilegale ale pescarilor chinezi în Marea Chinei de Sud.