Memorandumul de înţelegere care va permite lansarea programului de înzestrare a armatei cu sisteme Patriot, semnat la Guvern

Premierul Mihai Tudose a participat miercuri, la Palatul Victoria, la semnarea Memorandumului de înțelegere între Ministerul Economiei, prin S.C. Aerostar S.A., și compania americană Raytheon International Defence System, privind colaborarea în domeniul echipamentelor și componentelor aferente sistemului integrat multilevel de apărare aeriană, document care permite lansarea efectivă, în cursul acestui an, a procedurilor pentru achiziționarea primului sistem Patriot din dotarea Armatei României.

RomaniaTV.net
18 oct. 2017, 12:26
Memorandumul de înţelegere care va permite lansarea programului de înzestrare a armatei cu sisteme Patriot, semnat la Guvern

Potrivit unui comunicat al Executivului, la ceremonia de semnare a documentului au fost prezenți, de asemenea, ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, consilierii de stat Lucian Foca, Florin Vodiță, Felix Rache și Ramona Lohan și ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm.

„Documentul prevede transferul de tehnologie și asistența tehnică necesară pentru modernizarea și retehnologizarea echipamentelor existente, precum și asigurarea suportului tehnic specific pentru sistemele de rachetă Patriot. Semnarea memorandumului permite astfel lansarea efectivă, în cursul acestui an, a procedurilor pentru achiziționarea primului sistem Patriot din dotarea Armatei României, în concordanță cu Planul de înzestrare pentru 2017 — 2026 și în contextul angajamentelor României ca stat partener în flancul estic al NATO și partener strategic în relația cu SUA”, precizează sursa citată.

În comunicat se arată că reprezentanții celor două companii semnatare, Grigore Filip, președinte, director general S.C. Aerostar S.A., respectiv William Schmieder, președinte Raytheon International Defence System, au evidențiat faptul că acesta este un prim pas al unei colaborări de durată, care include România în programele majore de achiziții în domeniul apărării.

„Vor fi create astfel oportunități pentru implementarea noilor tehnologii de vârf în domeniu, iar dezvoltarea celui mai avansat sistem antirachetă constituie nu doar o garanție de securitate pentru România, ci și îndeplinirea unor angajamente asumate de România ca stat partener în cadrul NATO”, potrivit aceleiași surse.