MEN: Reevaluarea ofertelor pentru noile manuale, finalizată. FER reclamă fraudarea licitaţiei

La o săptămână de la începerea anului şcolar, scandalul noilor manuale şcolare continuă. Ministerul Educaţiei a anunţat luni că a fost finalizată, ţinând cont de decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor din 10 septembrie, procedura de reevaluare a ofertelor de manuale şcolare pentru clasele I şi a II-a, în format print şi digital, din cadrul licitaţiei privind achiziţionarea acestora, şi că va informa ofertanţii. În schimb, Federaţia Editorilor continuă să reclame fraudarea licitaţiei, în favoarea câştigătorilor iniţiali.

RomaniaTV.net
22 sept. 2014, 14:16
MEN: Reevaluarea ofertelor pentru noile manuale, finalizată. FER reclamă fraudarea licitaţiei

„Ministerul Educației Naționale, prin Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE), a finalizat procedura de reevaluare a ofertelor de manuale şcolare pentru clasele I și a II-a (în format print și digital), din cadrul licitației publice privind achiziționarea acestora”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.

Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), reevaluarea făcută de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) s-a realizat în baza legislaţiei în vigoare privind licitaţiile publice. Termenul de finalizare a reevaluării a fost stabilit în maximum două săptămâni de la momentul publicării deciziei.

Ministerul mai precizează că reevaluarea este prima etapă din procedura de licitație.

„De luni, 22 septembrie, CNEE va informa toți ofertanții cu privire la rezultatele evaluării proiectelor de manuale depuse. Din punct de vedere legal, imediat după această informare, participanții la reevaluare pot depune contestații. Într-o astfel de situație, MEN va aștepta decizia de soluționare a CNSC și va aplica prevederile acesteia, în limita termenelor legale”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.

MEN mai precizează că etapa următoare va presupune semnarea acordurilor-cadru între CNEE şi ofertanţii câştigători. Imediat după acest moment, cadrele didactice din învăţământul primar vor fi consultate asupra manualelor care urmează să fie folosite la catedră, pentru a putea opta pentru acelea pe care le consideră potrivite. Consultarea se va face pe o platformă online, aceeaşi pe care se vor centraliza comenzile de manuale ale fiecărei unităţi de învăţământ. După centralizarea comenzilor, CNEE va încheia contracte cu fiecare ofertant în parte.

Tot luni, FER a prezentat un punct de vedere în care reiterează faptul că licitaţia iniţiată de MEN şi contestată a fost marcată de un „act de fraudare a rezultatelor”, informează Mediafax.

„Întrucât ministrul educaţiei, domnul Remus Pricopie, continuă să acuze editurile ca fiind cele care au blocat licitaţia de manuale, facem public un prim document care să dovedească temeinicia şi gravitatea contestaţiilor noastre. Este vorba despre unul dintre documentele cuprinse în dosarul de licitaţie”, arată Federaţia.

Respectivul document, susţine FER, este Raportul intern de conformitate a manualelor digitale cu specificaţiile tehnice din caietul de sarcini, semnat de Daniel Böjte – consilier al ministrului Remus Pricopie-, Ciprian Popescu, Cristian Vasilescu şi Livia Ţoca.

„Acest document arată că şi ofertele considerate de comisie conforme (şi deci câştigătoare) erau, în fapt, neconforme cu caietul de sarcini. Comisia CNEE (aflată în subordinea Ministerului educaţiei) a utilizat acest raport pe baza căruia a descalificat pe motive de neconformitate majoritatea ofertelor de manuale, dar a ascuns cu bună ştiinţă neconformitatea manualelor câştigătoare, declarându-le conforme. Acesta este un act de fraudare a rezultatelor licitaţiei de care se fac responsabili membrii comisiei CNEE, condusă de domnul Silviu Cristian Mirescu”, mai susţine FER.

Federaţia prezintă, astfel, o listă de şapte manuale declarate câştigătoare la licitaţia contestată ulterior. Respectivele manuale, arată FER, ar fi fost declarate neconforme, conform respectivului Raport intern, însă CNEE le-a declarat conforme.

FER precizează că manualele în cauză, toate digitale (cinci de la CD Press şi două de la Asocierea Siveco + Litera), ar fi fost declarate neconforme, conform acelui Raport intern, pe considerente ce ţin de rezoluţie, de dimensiunile unor fişiere sau de faptul că un fişier video „nu merge” în browser-ele Internet Explorer şi Firefox.

„Este evident, aşadar, că CNEE a aplicat un tratament inegal şi părtinitor în favoarea celor doi participanţi declaraţi câştigători, asocierea Siveco + Litera şi editura CD Press”, consideră FER, care cere premierului Victor Ponta „să respecte declaraţia domniei sale cu privire la intenţia de a face lumină în acest caz”.

„Considerăm că elementele prezentate de noi sunt motive mai mult decât suficiente pentru a cere demisia ministrului Remus Pricopie, dar şi a domnului Silviu Cristian Mirescu, preşedintele comisiei CNEE şi principalul responsabil pentru modul de desfăşurare al acestei licitaţii”, susţine Federaţia.

Din anul şcolar 2014-2015, elevii claselor I şi a II-a ar fi urmat să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală. Pentru realizarea acestora, Ministerul Educaţiei a organizat o licitaţie, care a fost însă contestată de unele edituri.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis, la 10 septembrie, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse.

O zi mai târziu, Ministerul Educaţiei a susţinut că întârzierea noilor manuale pentru clasele I şi a II-a este din vina „celor care au blocat procedura” şi a asigurat elevii, cadrele didactice şi părinţii că acestea acestea vor ajunge în şcoli imediat ce licitaţia se va finaliza.