Menajerele, bonele și asistentele familiale din Italia pot beneficia de pensie cu cinci ani de contribuții

Lucrătorii din domeniul casnic din Italia pot beneficia de pensie dacă plătesc contribuții timp de cinci ani la sistemul de asigurări sociale.

12 dec. 2022, 16:43
Menajerele, bonele și asistentele familiale din Italia pot beneficia de pensie cu cinci ani de contribuții
Cum pot beneficia românii de pensie după cinci ani de contribuție

Mai multe categorii de muncitori, printre care și cei din domeniul casnic (menajere, bone, asistente familiale), din Italia, vor primi pensie dacă au contribuit timp de cinci ani la sistemul de asigurări sociale. Aceasta reprezintă pensia pentru limită de vârstă și poate fi solicitată doar de cei care nu au plătit contribuții înainte de 1996, potrivit La legge per tutti.

Pensionarii nu pot primi acest beneficiu la orice vârstă sau la vârsta obișnuită de pensionare de 67 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Poate fi solicitată numai de lucrătorii care îndeplinesc calculul contribuției totale, valabil începând din 1996 și care au îndeplinit vârsta de 71 de ani. Cei care au plătit contribuții înainte de acest termen, nu pot beneficia de o astfel de pensie.

Citește și: Află vârsta la care ieși la pensie. Calculatorul care îţi arată exact data de pensionare

Ce se întâmplă cu românii care lucrează în străinătate

Românii vor primi pensie de la statul în care lucrează pentru perioada lucrată, atunci când îndeplinesc toate condițiile și se va cumula cu anii lucrați în România. O persoană care decide să se pensioneze și a lucrat în străinătate mai mult de un an cu acte în regulă, va depune dosarul la noi în țară, dar se va lua în calcul și vechimea de peste granițe.

Stagiul minim de cotizare în România este  de 15 ani, pentru a putea ieși la pensie atunci când îndeplinește condițiile de vârstă. Dacă o persoană a lucrat numai 10 ani în  țară și cinci în Italia, acestea se cumulează pentru a i se deschide drepturile de pensie, însă statul român nu plătește pentru cei cinci ani lucrați în străinătate.

Citește și: Atenţie mare la noile cupoane de pensie. Ce trebuie să conţină de la 1 ianuarie 2023