Mercedes-Benz rupe legăturile comerciale cu Rusia. Toyota suspendă producţia după invazia armatei lui Putin în Ucraina. IKEA a decis să-şi suspende activitatea în Rusia

Producătorul german de automobile Mercedes-Benz a anunțat miercuri că își oprește exporturile de mașini către Rusia și suspendă producția acestora în țară. De asemenea, Toyota a anunțat suspendarea „până la noi ordine” a producției sale în Rusia de vineri, precum și a importurilor sale în țară, invocând „tulburări în lanțul de aprovizionare” legate de conflictul din Ucraina.

03 mart. 2022, 13:29
Mercedes-Benz rupe legăturile comerciale cu Rusia. Toyota suspendă producţia după invazia armatei lui Putin în Ucraina. IKEA a decis să-şi suspende activitatea în Rusia

Mercedes-Benz va opri exporturile de maşini şi camionete spre Rusia, precum şi producţia locală „până la noi dispoziţii”, informează într-un comunicat grupul german.

„Mercedes-Benz va suspenda exporturile de mașini de pasageri și minivan în Rusia până la o nouă notificare, precum și producția locală în Rusia”, a transmis compania într-un comunicat.

Citeşte şi: Noi companii se retrag din Rusia pe fondul războiului din Ucraina. Apple sistează vânzările către Rusia

Şu gigantul auto global Toyota a anunțat joi suspendarea „până la noi ordine” a producției sale în Rusia de vineri, precum și a importurilor sale în țară, invocând „tulburări în lanțul de aprovizionare” legate de conflictul din Ucraina, potrivit AFP.

„Perturbațiile în lanțul de aprovizionare” menționate de grup într-un comunicat de presă sunt legate de invadarea Ucrainei de către Moscova și de sancțiunile internaționale care au căzut de atunci asupra Rusiei, a confirmat purtătorul de cuvânt.

Citeşte şi: Raiffeisen Bank ar putea ieşi de piaţa din Rusia după invadarea Ucrainei. Kremlinul anunţă restricţii financiare pentru firmele străine pe fondul sancţiunilor impuse de UE şi SUA

De la începutul invaziei armatei ruse în Ucraina, mai multe grupuri auto și-au anunțat retragerea de pe piața rusă.

BMW a anunțat marți oprirea temporară a exporturilor sale către Rusia „din cauza situației geopolitice actuale”.

De asemenea, cel mai mare producător de camioane din lume, Daimler Truck, și-a încheiat și colaborarea cu producătorul rus de automobile Kamaz.

Compania Ford a anunțat marți seară că își suspendă operațiunile din Rusia ca urmare a invaziei Ucrainei.

”Având în vedere situația, am informat astăzi partenerii noștri JV că ne suspendăm operațiunile în Rusia, cu efect imediat, până la o nouă notificare. Deși nu avem operațiuni semnificative în Ucraina, avem un contingent puternic de cetățeni ucraineni care lucrează la Ford în întreaga lume și vom continua să îi sprijinim în acest timp.”, se arată în comunicatul Ford.

Şi doi producători auto japonezi, Honda și Mazda, au oprit temporar exportul de vehicule sau piese în Rusia din cauza sancțiunilor internaționale împotriva Moscovei.

Tot în cursul zilei de joi, IKEA a decis să-şi suspende activitatea în Rusia şi Belarus, potrivit Nexta. Decizia va afecta 15.000 de angajaţi, potrivit AFP.