Mesajele durerii transmise de românii din Fâșia Gaza. Disperarea a ajuns la limită: „Pe noi ne interesează să trăim, nu cine a bombardat. Noi suntem oameni”

Conflictul armat dintre Israel și gruparea Hamas generează, din păcate, mii de victime colaterale din rândul civililor. Din păcate, la fața locului, chiar în mijlocul conflictului se află și turiști sau persoane cu alte cetățenii care au de suferit din cauza atrocităților care au loc în zonele de conflict.

24 oct. 2023, 21:17
Mesajele durerii transmise de românii din Fâșia Gaza. Disperarea a ajuns la limită: „Pe noi ne interesează să trăim, nu cine a bombardat. Noi suntem oameni”
Mesajele durerii transmise de românii din Fâșia Gaza. Disperarea a ajuns la limită: „Pe noi ne interesează să trăim, nu mă interesează cine a bombardat. Noi suntem oameni”

Românii prinși în Fâșia Gaza sunt martorii unor clipe desprinse din cele mai negre vise, iar mărturiile lor ne fac pielea de găină. Conflictul armat dintre Israel și gruparea Hamas lasă în urma lui mii de victime colaterale, din rândul civililor. Criza umanitară este una de proporții, iar cei care se află acum în zonele de conflict, trăiesc momente cumplite, greu de descris în cuvinte. Mărturiile sunt de-a dreptul cutremurătoare, iar oamenii fac în mod constat apel către autorității și imploră să fie salvați de moartea care pare iminentă, potrivit romania.europalibera.org.

Citește și: Alertă falsă de colet suspect la sinagoga din Târgu Mureş, o grădiniţă a fost evacuată

„Noi murim în fiecare moment… noi murim. Zilnic auzim vești rele că a murit câte o rudă, câte o cunoștință, câte un copil. Acum a murit o rusoaică de lângă noi. Noi nu știm din moment în moment dacă mai trăim”, a declarat un medic, palestinian cu cetățenie română și care locuiește, în mod normal, în România, scrie sursa citată.

Doctorul se află, alături de soția lui, într-o vizită la rude, în Gaza, iar războiul i-a prins acolo, alături de doi din cei trei copii.

„Pe noi nu ne interesează politica. Pe noi ne interesează să trăim, nu mă interesează cine bate pe cine, cine a bombardat, cine a tras în cine. Noi suntem oameni ai medicinei, noi suntem oameni care vor să trăiască. Vrem pace! Nu ne interesează de nici o politică, nici a lor, nici a noastră!”, spune doctorul.

Vocea soției se aude lângă: „Este un apel, un apel disperat, un apel umanitar disperat să ne evacuați. Vă rugăm foarte frumos”, intervine și femeia, româncă.

„Vă rog din tot sufletul, vă rog. Ministerul Afacerilor Externe, vă rog!, domnule Președintele României, domnule Iohannis, vă rog!, domnule prim-ministru, vă rog!, doamna ministru de Externe, vă rog din tot sufletul – vedeți ce puteți face cu noi”, revine medicul cu un nou mesaj.

„Trimitem fetele să stea la rând pentru o pâine, pentru că, la noi, cozile la care stau fete durează mai puțin. Vă dați seama: pentru a cumpăra 20 de pâini sau 10 pâini, trebuie să stea de la ora 6:00 până la 12:00 sau 13:00 – asta pentru că e fată, că dacă era bărbat sau băiat, stătea de la 06:00 de dimineața până la 18:00, deci treaba este foarte nasoală”, povestește medicul.

„Dacă vă spun că de trei, patru zile nu sunt spălat. Tot fugim dintr-un loc în altul, dar nu știm exact unde”, povestește altcineva.

Cu puțin timp în urmă, premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit că în prezent se află în jur de 350 de cetățeni români în Fâșia Gaza, din care aproximativ 250 au exprimat dorința de a fi repatriați în România. Premierul însuși s-a implicat în acest efort. El a informat, de asemenea, că până în prezent, aproximativ 2.200 de români au fost întorși acasă din Israel în contextul escaladării conflictului.„În primul rând, am avut o comunicare directă cu prim ministrul Israelului, după atacul terorist făcut de către o organizaţie teroristă, Hamas, asupra Israelului şi am convenit împreună această vizită. Era într-un fel normală, noi avem de 75 de ani neîntrerupt relaţii diplomatice cu statul Israel. Mai mult, era, cred că evident pentru toată lumea, extragerea a aproape 2.200 de români care se aflau în pelerinaj, s-a făcut şi cu ajutorul autorităţilor israeliene. Plus că mai avem în jur de 350 de români în Fâşia Gaza şi vreo 250 au solicitat deja celulei de criză, prin Ministerul de Externe, repatrierea în România”, a declarat marţi seară, Marcel Ciolacu după vizita în Israel.

Citește și: Israelul a bombardat 400 de ţinte în Fâşia Gaza: trei comandanți Hamas au fost uciși