Mesajul Poliţiei pentru bucureşteni: Mergeţi cu transportul în comun în prima zi de şcoală

Brigada Rutieră recomandă bucureştenilor ca luni, în prima zi a anului şcolar, să circule cu mijloacele de transport în comun, pentru evitarea ambuteiajelor, în special în zona unităţilor de învăţământ.
Romania TV
16 sept. 2012, 12:24
Mesajul Poliţiei pentru bucureşteni: Mergeţi cu transportul în comun în prima zi de şcoală

Odată cu începerea unui nou an şcolar, valorile de trafic vor creşte considerabil în Capitală, în special în zona unităţilor de învăţământ„, arată Brigada Rutieră a Capitalei, într-un comunicat de presă.

Potrivit reprezentanţilor Brigăzii Rutiere a Capitalei, copiii sunt o categorie vulnerabilă a participanţilor la trafic, traversarea neregulamentară reprezentând principala cauză a evenimentelor rutiere în care aceştia sunt implicaţi.

Brigada Rutieră face o serie de recomandări pentru prevenirea accidentelor rutiere, cea mai importantă fiind renunţarea la autoturismele persoanel în prima zi de şcoală.

De asemenea, poliţiştii de la Rutieră le recomandă bucureştenilor să circule cu atenţie şi să reducă viteza de deplasare atunci când trec prin zona unităţilor de învăţământ, să acorde prioritate de trecere copiilor care traversează drumul, să reducă viteza de deplasare la întâlnirea indicatorului „Atenţie, copii!”, să circule cu atenţie atunci când trec pe lângă grupurile de copii şi să mărească atenţia atunci când observă bătrâni sau copii care intenţionează să traverseze, mai ales în zona unităţilor de învăţământ.

Totodată, bucureştenii sunt sfătuiţi să-şi păstreze calmul şi să nu claxoneze abuziv atunci când se află în zone aglomerate, dar şi să respecte semnalele agenţilor de poliţie rutieră care dirijează traficul pentru asigurarea fluenţei.

Poliţia Rutieră are recomandări şi pentru elevi, aceştia fiind sfătuiţi să traverseze strada în pas vioi, nu alergând, doar pe la trecerile pentru pietoni sau la culoarea verde a semaforului, iar înainte de a traversa prin locurile permise, să se asigure că în acel moment nu se apropie vehicule sau că şoferii acestora au sesizat intenţia lor şi au oprit pentru a le acorda prioritate de trecere.

Tot elevilor li se recomandă ca, dacă în timpul traversării sunt surprinşi de semnalul roşu al semaforului şi drumul este prevăzut cu refugiu sau spaţiu interzis circulaţiei vehiculelor, să aştepte pe acesta apariţia semnalului de culoare verde, iar în lipsa indicatoarelor şi marcajelor, să traverseze numai pe la colţul intersecţiei, după ce se asigură că o pot face în siguranţă.

Copiii sunt sfătuiţi să aştepte sosirea mijloacelor de transport în comun numai pe trotuar sau pe refugiile special amenajate şi după coborâre să traverseze strada numai prin locurile rezervate trecerii pietonilor, după plecarea acestor vehicule din staţie.

Brigada Rutieră a Capitalei îi mai sfătuieşte pe copii să-şi aleagă locurile de joacă unde nu circulă maşini, să fie atenţi la traversarea străzii după lăsarea serii sau în orice altă situaţie când vizibilitatea este redusă, să nu circule cu bicicleta pe drumurile publice cu trafic intens şi, atunci când se deplasează cu rolele, cu trotineta, skateboard-ul, să respecte aceleaşi reguli de circulaţie ca şi pietonii.

Fiecare unitate de învăţământ va avea desemnat câte un poliţist responsabil, care va face parte şi din Comisia pentru prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar, măsura fiind prevăzută în noua strategie a Ministerului Administraţiei şi Internelor.

„Poliţistul va lua contact cu directorii şcolilor, cu responsabilii firmelor de pază, acolo unde acestea există, şi vor realiza împreună o analiză de risc privind vulnerabilităţile în ceea ce priveşte siguranţa copiilor în zona adiacentă unităţilor de învăţământ”, se arată în noua strategie a MAI.

Strategia comună de acţiune a Poliţiei şi Jandarmeriei, pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor care privesc ordinea publică, cuprinde şi măsuri privind sporirea siguranţei în zona şcolilor, prin patrulare.

Astfel, poliţiştii şi jandarmii vor fi prezenţi în zona şcolilor şi liceelor la momentele intrării şi ieşirii de la ore, vor verifica modul cum este asigurată paza internă la şcolile care au astfel de sisteme şi vor desfăşura acţiuni preventive, inclusiv aspecte ce ţin de siguranţa rutieră.

Zece mii de poliţişti asigură ordinea şi siguranţa rutieră în zona unităţilor de învăţământ, luni, la începerea noului an şcolar, potrivit Poliţiei Române.

Patrulele de poliţie vor fi prezente în zona şcolilor, atât în timpul orelor de curs, cât şi la finalul programului, întrucât multe şcoli au terenuri de sport frecventate de copii. Poliţiştii vor face controale la unităţile economice din apropierea şcolilor, pentru a verifica produsele vândute de acestea copiilor. Totodată, vor fi activate patrulele şcolare de circulaţie.

În cursul anului şcolar trecut a scăzut numărul infracţiunilor sesizate cu 1,56 la sută şi cel al elevilor autori de infracţiuni cu 16 la sută. De asemenea, a scăzut cu 26,8% numărul infracţiunilor sesizate în zona adiacentă unităţilor şcolare.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Vlad Pascu s-a panicat și își joacă ultima carte: ”Nu era atât de drogat”. Cererea bizară care îi putea aduce o pedeapsă mai mică
Capital.ro
Se schimbă legea pentru șoferii pensionari în România. Restricție la permisul de conducere
Playtech.ro
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Corupția, o constantă a comunismului românesc
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Detaliul ȘOCANT găsit în telefonul italianului ucis de urs, pe Transfăgărășan. Anchetatorii au rămas uluiți!
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
A murit cel mai mare actor. Maestrul a decedat în urma unui stop cardiac. O voce inconfundabilă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Primele imagini de la înmormântarea lui Ion Cernea! Soțul Irinei Loghin este condus pe ultimul drum cu onoruri militare. Momente dureroase la cimitirul Bellu, înainte ca fostul sportiv să fie dus la groapă
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ionel, viermele de primărie care vrea să ”șteargă” realitatea și presa