Mesajul sfâşietor al unui soldat ucrainean din uzina Azovstal, înainte să se predea: „Asta-i tot. Vă mulţumesc din adăposturile Azovstalului, locul morţii şi al vieţii mele!”

Armata rusă afirmă că a „eliberat total” oțelăria Azovstal, după ce 531 de soldați ucraineni rămași în combinatul din Mariupol și-au depus armele.

22 mai 2022, 11:10
Mesajul sfâşietor al unui soldat ucrainean din uzina Azovstal, înainte să se predea: „Asta-i tot. Vă mulţumesc din adăposturile Azovstalului, locul morţii şi al vieţii mele!”

Unul dintre militarii care au rezistat mai bine de două luni în subsolurile uzinei Azovstal a postat un mesaj emoționant pe Twitter, chiar înainte de a se preda forţelor ruse. „Asta-i tot. Vă mulțumesc din adăposturile Azovstalului, locul morții și al vieții mele”, a scris el.

Ultimii 531 de militari ucraineni care au opus rezistenţă forţelor ruse s-au predat vineri, iar combinatul „a fost complet eliberat”, a spus ministerul rus al Apărării. Autoritățile ucrainene nu au răspuns la acest mesaj al Kremlinului.

„Din 16 mai, 2.439 de naziști din regimentul Azov și trupe ucrainene blocate în fabrică s-au predat. Astăzi, 20 mai, ultimul grup de 531 de luptători s-a predat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov.

Vineri, guvernul ucrainean a cerut trupelor din interiorul fabricii de oţel să renunțe la luptă, conform The Telegraph.

Sute de oameni au fost scoși din oțelăria distrusă.

În loc să-și urmeze oamenii spre camioanele și autobuzele rusești, căpitanul Sviatoslav Palamar, un comandant al batalionului Azov, i-a întărâtat pe atacatorii ruși.

„Eu și alți comandanți suntem încă în uzina Azovstal. Se desfășoară o anumită operațiune, dar nu voi dezvălui detaliile ei. Mulțumesc lumii întregi și mulțumiri Ucrainei pentru sprijin. Ne vedem!”, a transmis el.

Citeşte şi: Imagini şocante prezentate de Zelenski. Momentul în care racheta rusească loveşte ţinta

Cu toate acestea, majoritatea soldaților ucraineni păreau dornici să le urmeze ordinele invadatorilor.

Într-un videoclip postat online, un alt comandant al batalionului Azov a spus că se va preda.

„Comandamentul militar superior a dat ordin să fie salvate viețile soldaților garnizoanei noastre și să nu mai apere orașul”, a spus Denys Prokopenko, într-un videoclip pe Telegram.

Între timp, fotografiile care au apărut pe social-media au părut să surprindă starea de spirit dulce-amăruie din rândul soldaților care se predau.

Între ele, se numără și cele în care apar doi soldați ce sunt înconjurați de metalul distrus al combinatului Azovstal.

Soldat ucrainean în Azovstal

„Ei bine, asta-i tot. Mulțumesc pentru adăpost, Azovstal – locul morții mele și al vieții mele”, a transmis Dmyrto Kozatsky, un soldat care s-a fotografiat și el printre ruinele combinatului din Mariupol. El a adăugat că este deja în captivitate.

Rezistența Batalionului Azov, timp de aproape trei luni, împotriva armatei ruse din orașul Mariupol a devenit un reper major pentru Ucraina.

Soldații au fost descriși ca „eroi”, iar Ministerul Apărării din Marea Britanie a spus că rezistența lor a afectat grav planurile de război ale Rusiei.

Citeşte şi: SUA va menţine 100.000 de soldaţi în Europa şi ar putea suplimenta numărul, dacă tensiunile dintre Washington şi Kremlin escaladează