Meseria de bunic este plătită de stat. Câţi bani primesc pe card seniorii care stau cu nepoţii în parc în loc să plece în croaziere

În Suedia, bunicii au devenit în a­ceastă săptămână eligibili pentru concediu parental plătit după ce ţara a adoptat o nouă lege menită să ex­tin­dă beneficiile de creştere a copiilor dincolo de familia imediată a copilu­lui.
Alina Costache
04 iul. 2024, 20:41
Meseria de bunic este plătită de stat. Câţi bani primesc pe card seniorii care stau cu nepoţii în parc în loc să plece în croaziere

În unele ţări din Europa, a fi bunic devine o ocupaţie plătită. În Spania, unde jumătate din bunici se ocupă de creşterea nepoţilor lor, bătrânii se revoltă o dată la câţiva ani considerându-se sclavi moderni. „Învăţaţi să spuneţi nu“ şi „Nu vă simţiţi vinovaţi“ au fost sloganurile grevei din 2010, potrivit The Guardian.

„Nu mă deranjează să ajut, dar ne-am crescut deja propriii copii, iar acum merităm spaţiul propriu“, a declarat o bunică.

În unele ţări, însă, bunicii sunt plătiţi pentru ajutorul oferit în creş­terea copiilor.

În Suedia, bunicii au devenit în a­ceastă săptămână eligibili pentru concediu parental plătit după ce ţara a adoptat o nouă lege menită să ex­tin­dă beneficiile de creştere a copiilor dincolo de familia imediată a copilu­lui, scrie The New York Times.

Indemnizaţie de bunici consistentă! Mamele pot merge la muncă imediat după naștere. Cât primesc seniorii care au grijă de nepoţi

Cetăţenii suedezi plătesc unele dintre cele mai mari taxe din lume, însă primesc în schimb servicii medi­cale finanţate de stat, învăţământ gra­tuit până la colegiu şi beneficii ge­neroase de şomaj. Ţara acordă de ase­menea 480 de zile de concediu plătit per copil, distribuit între pă­rinţi.

Richard Petts, expert în dome­niul concediilor parentale, arată că noua lege recunoaşte complexităţile în creştere legate de echilibrul muncă/familie.

Şi în Polonia bunicii pot fi plătiţi pentru îngrijirea copiilor. În această primăvară, premierul Donald Tusk a anunţat adoptarea programului „Pă­rinte activ“ promis în campania electorală.

Mamele care se întorc la muncă după concediul de maternitate vor primi beneficii de stat de 1.500 de zloţi (320 euro) pe lună în cadrul pro­gramului supranumit „plăţi pentru bunici“ pentru că bunicile sunt ade­sea cele care au grijă de copii în timp ce mamele muncesc.

Întrebat de ce a numit programul în acest fel, Tusk a arătat că deşi fe­meile pot folosi banii acordaţi pentru o grădiniţă sau creşă, acestea îi pot da de asemenea bunicilor.

Dezbaterile cu privire la oportu­nitatea de a plăti bunicii pentru creşterea copiilor se intensifică şi în alte părţi din Europa, cum ar fi Irlanda.

Deşi mulţi părinţi sunt gata să ajute cât mai mult pe degeaba, mai ales în primii ani, există bineînţeles o limită în ceea ce priveşte timpul şi generozitatea tuturor, notează irishexaminer.com.

Cu câţiva ani în urmă, au existat în Irlanda discuţii legate de acordarea unui grant guvernamental pentru bunicii care au grijă de nepoţi. S-a vorbit atunci de o plată anuală de 1.000 de euro în cazul bunicilor care au grijă de nepoţi mai mult de 10 ore pe săptămână. Discuţiile nu s-au soldat însă cu niciun rezultat.

Într-un orăşel Portugalia, bunicii nu sunt plătiţi, însă primesc concediu cu plată în scopul impulsionării ratei natalităţii.

Indemnizaţie de bunici consistentă! Mamele pot merge la muncă imediat după naștere. Cât primesc seniorii care au grijă de nepoţi

Consiliul local din Cascais a anunţat că va acordat concediu plătit de o lună tuturor angajaţilor la naşterea primului nepot şi două săptămâni la naşterea următorilor, potrivit The Telegraph.

În Ungaria, numărul persoanelor care lucrează la pensie a crescut de patru ori în zece ani. Potrivit unui număr semnificativ de analişti, pensiile sunt atât de mici, încât tot mai mulţi pensionari sunt nevoiţi să muncească pe lângă pensie pentru a-şi câştiga existenţa, scrie Portfolio.

Indemnizaţie de bunici de 1500 de lei. Vârstinicii care sunt babysitteri pentru nepoţi mai încasează o pensie

Indemnizaţie de bunici 2024. Bani de la stat pentru bunicii care au grijă de nepoți. Un proiect legislativ care prevede ca bunicii care au grijă de nepoții lor să primească o indemnizație pentru creșterea și îngrijirea acestora se discută într-o comisie importantă a Camerei Deputaților.

Proiectul legislativ pare să aibă susținere din mai multe partide, fie că vorbim despre UDMR, PNL sau PSD. Cu toții își doresc trecerea acestui proiect tocmai pentru că, în momentul de față, România se confruntă cu o scădere a natalității, pentru că părinții nu mai au cu cine să își lase copiii acasă.

Mai exact, vârstnicii care stau cu nepoții ar putea încasa bani importanți de la stat. Suma propusă printr-un proiect de lege discutat de parlamentari este 1.500 de lei.

Deocamdată, liderii Comisie de Muncă au amânat luarea deciziei cu două săptămâni. Vestea bună este că proiectul legislativ ar avea parte de susținere puternică din mai multe partide, în special din direcția celor din coaliție: UDMR, PNL sau PSD.

Majoritatea aleșilor și-ar dori adoptarea acestui proiect din cauza faptului că, în momentul de față, România se confruntă cu o scădere a natalității.

Foarte mulți părinții nu mai au cu cine să își lase copiii acasă în momentul în care, legal, sunt obligați să meargă la locul de muncă.

Șansă și pentru bunicii care nu au vârsta pensionării
La ora actuală, în România sunt foarte multe persoane în vârstă care, pentru că nu au ajuns la anii legali de pensionare, nu au niciun venit.

Pentru acestea, legea ar fi una perfectă. Mai există și bunici care, deși nu au ieșit la pensie, au renunțat la salariu tocmai pentru a avea grijă de nepoți. Cu acest venit de 1.500 de lei, ei ar îmbina utilul cu îngrijitul celor mici.

Proiectul ar fi trecut deja, în mod tacit, de votul Senatului, notează sursa citată. În zilele următoare, actul normativ va ajunge din nou pe masa discuțiilor în Camera Deputaților. Acest proiect ar trebui să primească un vot pozitiv și din partea deputaților, dată fiind susținerea din Senat.

Pentru a se aplica efectiv și oamenii să primească cei 1.500 de lei, proiectul trebuie ulterior să fie promulgat de președintele țării și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Indemnizaţie de bunici şi de la autorităţile locale, cazul Braşov

Cine poate beneficia
Pentru a beneficia de „ajutorul de creşă privată”, este necesar a fi îndepinite, cumulative, mai multe condiţii:
a) părinţii/ persoanele îndreptăţite să solicite sunt cetăţeni români, cetăţeni străini sau apatrizi;
b) să aibă domiciliul stabil în Municipiul Braşov;
c) copilul să fie înscris la o unitate de educaţie timpurie antepreşcolară acreditată cu sediul în Municipiul Braşov, în sistem privat;
d) copilul este înscris pe lista de aşteptare la o creşă din sistemul public, iar persoana care solicită ajutorul nu a refuzat un loc la creşele din sistemul public ori nu a retras copilul aflat în întreţinere de la oricare dintre creşele din sistemul public, pentru anul şcolar curent;
e) părinţii/ persoanele îndreptăţite să solicite, după caz, nu au datorii faţă de bugetul local;
f) părinţii/ persoanele îndreptăţite să solicite după caz, sunt angajaţi cu contract individual de muncă ori în baza unui raport de serviciu, desfăşoară activităţi independente, obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură sau piscicultură ori exercită o funcţie de demnitate publică sau asimilată.

Cui se acordă indemnizația de bunic
Pentru indemnizaţia de bunic, condiţiile sunt următoarele:
a) părinţii/părintele la care copilul locuieşte în mod statornic, să aibă domiciliul stabil pe raza Municipiului Braşov;
b) bunicul se află în relaţii de rudenie firească sau din adopţie cu nepotul/nepoţii pentru care solicită indemnizaţia şi are acordul părinţilor acestuia/acestora;
c) bunicul este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;
d) bunicul are, conform legii, domiciliul în Municipiul Braşov;
e) bunicul se ocupă de creşterea şi îngrijirea cu nepotul/nepoţii pentru care solicită indemnizaţia;
f) bunicul are o stare de sănătate corespunzătoare îngrijirii nepotului/nepoţilor;
g) copilul este înscris pe lista de aşteptare la o creşă din sistemul public şi niciunul dintre părinţi nu a refuzat un loc la creşele din sistemul public ori nu a retras copilul aflat în întreţinere de la oricare dintre creşele din sistemul public, pentru anul şcolar curent;
h) părinţii/părintele la care copilul locuieşte în mod statornic şi bunicul beneficiar al indemnizaţiei nu au datorii faţă de bugetul local;
i) părinţii/părintele la care copilul locuieşte în mod statornic (în cazul părinţilor divortaţi) sunt angajaţi cu contract individual de muncă ori în baza unui raport de serviciu, desfăşoară activităţi independente, obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură sau piscicultură ori exercită o funcţie de demnitate publică sau asimilată.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Amenda pe care o riscă toți românii care stau la curte. Este interzis să faci grătar în aceste condiții, încalci mai multe legi
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Se anulează obligația de plată pentru șoferi: Trebuie eliminate
Playtech.ro
Anotimpurile nu mai sunt ce-au fost. Un fenomen meteo neobișnuit apare tot mai des în România. Ce ne așteaptă în următorii ani
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce și-au dorit românii să fie conduși de un străin. Motivul pentru care Carol I a ales un prim-ministru cu viziuni conservatoare
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Cel mai murdar obiect din casă. Este o sursă permanentă de boli
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Câți bani au primit românii la pensie în aprilie 2025. Ce sume încasează cei cu pensie anticipată
Cancan.ro
Bucurie mare în familia lui Gabi Bădălău! E ÎNSĂRCINATĂ: a făcut anunțul chiar de ziua ei de naștere 😍
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Devine obligatoriu din vară, de la 1 iunie, pentru toată lumea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Românii care au aceste mașini pot pierde mulți bani din 2026! Reguli stricte la nivel european
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve