Metoda „Restaurantul”. Cum rămân turiștii fără bani în timp ce iau masa

Turiștii care și-au petrecut vacanța în stațiunile montane din Brașov au fost furați de un cuplu de hoți, în timp ce se aflau în restaurante de renume.

13 oct. 2023, 10:16
Metoda „Restaurantul”. Cum rămân turiștii fără bani în timp ce iau masa
Metoda „Restaurantul”. Cum sunt lăsați turiștii fără bani

La începutul anului acesta, turiștii care și-au petrecut vacanța de iarnă în stațiunile montane din Brașov au reclamat dispariția banilor sau a altor bunuri de valoare în timp ce se aflau în restaurante de renume din Predeal, Bran sau Râșnov. Clienții au realizat că au portofelele goale abia în momentul în care chelnerii le aduceau nota de plată.

Iosif Manea Ț. și Irina B., parteneri de viață și nu numai, au dat lovitură după lovitură în restaurantele celebre din Brașov. Aceștia ținteu în mod special turiștii care păreau înstăriți și păzeau momentul în care aceștia făceau gestul care le permitea hoților să atace.

Citește și: Noua metodă de înșelătorie care te poate lăsa cu buzunarele goale ziua în amiaza mare. Atenție la „pachetul chilian” dacă vrei să nu rămâi fără bani

Cei doi parteneri intrau în restaurane, la ora prâznului sau la cină, ca niște turiști obișnuiți, fără să dea de bănuit angajaților că sunt puși pe fapte rele. Se așezau la masă, cereau meniul, dar întârziau să comande, susținând că sunt în așteptarea unor prieteni. În timp ce se aflau în restaurant, făceau tot ce le stătea în putință să se apropie cu scaunul de vecinul de la masa de lângă.

Se prefăceau că au scăpat ceva pe jos sau că își repoziționează scaunul, timp în care, de fapt, hoții buzunăreau turiștii care își lăsau hainele sau gențile agățate pe marginea scaunului. Dacă nu găseau nimic, se mutau la altă masă, explicând ospătarilor că sunt în așteptarea unui grup și au nevoie de mai mult spațiu sau că prima masă li se părea incomodă.

După ce reușeau să fure ceva, plecau imediat. În acest mod au furat sume destul de mari, de ordinul miilor de lei, dar și gadgeturi găsite prin buzunarele hainelor nesupravegheate.

Turiștii descopereau că au rămas fără bani la venirea notei de plată. Unul dintre aceștia, căruia hoții i-au furat 3.600 de lei, nu s-a lăsat păgubaș și a încercat să afle cine i-a furat portofelul. Împreună cu unul dintre ospătari a urmărit camerele de supraveghere, și-a identificat vecinii de masă, iar mai apoi a mers la alte restaurante să întrebe dacă suspecții au dat lovitura și acolo, răspunsul fiind afirmativ.

Citește și: Tanti Catinca, în vârstă de 80 de ani, a reușit să pună la punct doi escroci cu experiență, după ce au încercat să o păcălească prin metoda „Accidentul”

Bărbatul suspectat a fost filmat în momentul în care se apleca pe spate pentru a ajunge cu mâna la buzunarul hainei agățată pe marginea scaunului de clientul de la masa vecină. Gestul nu era deloc discret, dar chiar și așa nimeni nu băga de seamă pe moment ce se întâmplă. Partenera bărbatului se poziționa pe scaun astfel încât să mascheze momentul furtului. Tot ea era cea căreia i se înmâna prada.

După ce luau banii, cei doi mimau un dialog, iar bărbatul își invita partenera afară, la fumat, fără să se mai întoarcă în restaurant.

Persoanele păgubite au făcut plângere la poliție, iar hoții au fost identificați cu ajutorul imaginilor de pe camerele de supraveghere din restaurante și benzinării. Anchetatorii au aflat cu ce mașină se deplasează și traseul urmat, ulterior și domicililul acestora.

La perchezițiile care au avut loc în apartamentul din Brașov unde locuiau cei doi au fost identificate hainele cu care aceștia au fost filmați în Predeal în timp ce se aflau la furat.

Bărbatul a recunoscut fapta și a fost dispus să înapoieze o parte din banii furați. Partenera sa a negat că ar fi avut vreun rol, explicând că nu știa cu ce se ocupă bărbatul.

Cei doi au fost condamnați la închisoare cu suspendare sub acuzația de furt, respectiv complicitate la purt. Au fost obligați să presteze câte 80 de zile de muncă în folosul comunității. Instanța a decis să lase nesoluționată latura civilă, urmând ca păgubiții să se îndrepte în civil pentru a-și recupera paguba.