MIHAI EMINESCU, comemorat la 125 de ani de la moarte. Momente emoţionante la Cimitirul Bellu

MIHAI EMINESCU a trecut în nefiinţă pe 15 iunie, acum 125 de ani. Poetul nepereche a fost comemorat, duminică, la Cimitirul Bellu, unde zeci de persoane au venit să aprindă lumânări şi să aducă flori la mormântul său.

RomaniaTV.net
15 iun. 2014, 08:30
MIHAI EMINESCU, comemorat la 125 de ani de la moarte. Momente emoţionante la Cimitirul Bellu

MIHAI EMINESCU a fost omagiat, duminică, de zeci de persoane la Cimitirul Bellu. Mormântul poetului a fost acoperit de zeci de buchete de flori şi de zeci de lumânări, iar un preot a ţinut chiar o slujbă de pomenire.

Oameni simpli, dar şi scriitori şi personalităţi au venit să aprindă o lumânare în memoria Luceafărului poeziei româneşti, iar unii chiar l-au omagiat recitând poezii din opera lui Mihai Eminescu sau chiar versuri scrise de ei înşişi în memoria marelui poet.

MIHAI EMINESCU s-a născut pe 15 ianuarie 1850, la Botoşani, şi a murit pe 15 iunie 1889, la București.

Poet, prozator şi jurnalist, MIHAI EMINESCU a fost socotit de cititori și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Citeşte şi MIHAI EMINESCU ar câştiga peste 130.000 de euro pe an în 2014

Receptiv la romantismele europene de secol XVIII și XIX, și-a asimilat viziunile poetice occidentale, creația sa aparținând unui romantism literar relativ întârziat, scrie Wikipedia. Opera lui a recuperat temele tradiționale ale Romantismului european, gustul pentru trecut și pasiunea pentru istoria națională, nostalgia regresivă pentru copilărie, melancolia și cultivarea stărilor depresive, întoarcerea în natură, fiind influențată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant și de teoriile lui Hegel.

MIHAI EMINESCU a murit pe 15 iunie 1989, în sanatoriul Caritas, după ce pe 3 februarie, în acelaşi an, fusese internat la spitalul Mărcuța. El a fost înmormântat la umbra unui tei din Cimitirul Bellu din București, cu toate că în poeziile sale spunea că ar vrea să fie înmormântat la malul mării.-