Mihai Şora, despre oamenii care stau la coadă să voteze: Sunt cea mai puternică şi convingătoare lecţie de conştiinţă civică

Filosoful Mihai Şora îşi exprimă bucuria faţă de numărul amre de români care au ieşit la vot la europarlamentare în ziua de 26 mai. Potrivit şui Şora, "cozile acestea la vot sunt cea mai puternică și convingătoare lecție de conștiință civică pe care, astăzi, 26 mai 2019, românii o dau Europei".

RomaniaTV.net
26 mai 2019, 15:02
Mihai Şora, despre oamenii care stau la coadă să voteze: Sunt cea mai puternică şi convingătoare lecţie de conştiinţă civică

„Coadă la pâine, coadă la ouă, lapte și brânză, coadă la tacâmuri de pui… Coadă la butelii.
Sunt dintre cei care a cunoscut, vreme îndelungată, coada simultană: lăsai rând la pâine și alergai, câteva străzi mai încolo, după butelie.
În sutele de ore în care am stat la cozi, de-a lungul vieții, am văzut tot felul de oameni, mai buni sau mai puțin buni, deznădăjduiți ori speriați. Am învățat despre ei, am învățat și despre mine. Aproape toate cărțile mi le-am scris mai întâi în minte, stând, ore în șir, la interminabile cozi: în Franța – în anii războiului, sub ocupația nazistă, în România – sub dictatura comunistă.
Subzistența ca izvor al existării, subzistența ca impuls al mărturisirii acestei existări.

Dar niciodată, nici în visătoriile mele cele mai mirobolante, nu mi-aș fi închipuit că așteptarea la o coadă poate fi încărcată de o asemenea însuflețire și de speranță, că ea poate deveni expresia unui desăvârșit civism, a dăruirii celei mai curate și mai eliberatoare.

Primesc zeci de fotografii cu oameni care stau la coadă, așteptând să voteze: oameni de toate vârstele, părinți purtându-și copiii în brațe, oameni conștienți de însemnătatea votului lor.

Sunt mândru de voi, oameni frumoși!
Cozile acestea la vot sunt cea mai puternică și convingătoare lecție de conștiință civică pe care, astăzi, 26 mai 2019, românii o dau Europei.

Dragi prieteni, dacă vă ajunge din urmă oboseala, NU RENUNȚAȚI! E în joc viața voastră!”, a scris Mihai Şora pe Facebook.


loading...
Partenerii noștri