Mihail Pautov dezvăluie care este secretul fericirii. Ce trebuie să facem ca să fim în plină formă fizică şi mentală

Mihail Pautov, medicul influencer, a dezvăluit un secret esențial pentru o viață fericită și sănătoasă, bazat pe un studiu pe termen lung de 82 de ani. Potrivit acestuia, calitatea relațiilor sociale este cheia către o viață împlinită și fericită, având un impact semnificativ asupra sănătății fizice și mentale.

12 feb. 2024, 16:40
Mihail Pautov dezvăluie care este secretul fericirii. Ce trebuie să facem ca să fim în plină formă fizică şi mentală
Mihail Pautov dezvăluie care este secretul fericirii. Ce trebuie să facem ca să fim în plină formă fizică şi mentală

Mihail Pautov dezvăluie care este secretul fericirii. Reputatul specialist a prezentat Studiul Harvard al Dezvoltării Adulților, care a urmărit peste 750 de persoane pe parcursul mai multor decenii. Concluziile studiului arată că nu doar prezența relațiilor sociale, ci și calitatea lor, sunt esențiale pentru bunăstarea noastră pe termen lung.

„Avem un studiu care ne arată precis ce trebuie să facem ca să fim fericiți. Cred că este unul dintre cele mai lungi studii făcute vreodată în medicină și lumea științifică și se numește Harvard Study of Adult Development. Acest studiu durează de 82 de ani și încă este în desfășurare. În studiu au fost recrutați peste 250 de studenți de la Harvard, după care au fost recrutați peste 500 de băieți tineri din familii sărace”, a scris Mihail Pautov păe Facebook.

Citeşte şi: Alimentul considerat prima sursă de cancer. Este extrem de periculos, deşi se vinde în orice supermarket

Conform medicului, singurătatea poate avea consecințe grave asupra sănătății noastre fizice și mentale, în timp ce relațiile solide și sănătoase sunt asociate cu o stare generală de fericire și sănătate. Mai mult decât atât, studiul subliniază că relațiile toxice pot fi mai dăunătoare pentru sănătate decât chiar divorțul.

„Au fost studiați toți acești oameni. Mulți dintre ei au ajuns doctori, mulți dintre ei au ajuns avocați. Unul a ajuns președintele SUA. Prima concluzie majoră este că relațiile sociale sunt extrem de bune pentru sănătatea ta fizică și sănătatea ta mintală, în timp ce singurătatea te poate ucide.  A doua concluzie este că e foarte importantă calitatea relației pe care o ai. Poți să fii singur sau poți să te simți singur printr-o mulțime de oameni pe care-i cunoști, într-o relație de căsătorie pe care o ai , iar relațiile amoroase toxice în care cei doi sunt distanți, nu-și vorbesc sau simt că nu pot conta unul pe altul sunt raportate ca fiind mai dezastruoase pentru sănătate decât divorțul”, a explicat medicul.

Citeşte şi: Medicul Vlad Ciurea aruncă bomba despre alimentul preferat al românilor! ”Cred că de 10 ani nu am mai mâncat”

Analizele complexe efectuate în cadrul acestui studiu au relevat că, la vârsta de 80 de ani, cei care au avut relații solide și sănătoase au fost mult mai fericiți și mai sănătoși decât cei care au avut alte avantaje, dar au suferit de singurătate sau de relații dezechilibrate.

„În cadrul studiului s-a luat în calcul foarte multe variabile: analizele lor, nivelul de colesterol, ce venit au, cât sport fac, dar și calitatea relațiilor lor și s-au gândit în funcție de acest valori care o să fie starea lor de sănătate la 80 de ani. Nu a existat o valoare mai puternică asupra sănătății lor decât calitate relațiilor lor. Adică cei care la 50 de ani nu făceau sport, aveau colesterolul mare, dar avea relații foarte puternice în jurul lor au fost cei care la 80 de ani erau mult mai fericiți, mai sănătoși și simțeau constant o stare de bucurie și de fericire comparativ cu ceilalți care poate aveau bani, făceau sport, aveau colesterolul bun, dar erau singuri sau nu aveau niște relații calitative”, a mai precizat Mihail Pautov.

Astfel, în lumina acestor descoperiri, dr. Mihail Pautov subliniază importanța acordată relațiilor sociale și calității acestora pentru o viață împlinită și fericită. Aceste concluzii pot oferi o perspectivă valoroasă asupra modului în care putem să ne îmbunătățim starea de bine și să trăim o viață mai satisfăcătoare.