Min. Mediului: România va urma modelul britanic în privinţa managementului integrat al deşeurilor

România se va îndrepta către modelul britanic în privinţa managementului integrat al deşeurilor, a măsurilor privind combaterea schimbărilor climatice, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, la finalul unei întrevederi de lucru avute cu secretarul de stat pentru Energie şi Schimbări Climatice din Marea Britanie, Edward Davey.

23 iul. 2013, 14:55
Min. Mediului: România va urma modelul britanic în privinţa managementului integrat al deşeurilor

„Discuţiile de astăzi s-au axat pe trei probleme importante în domeniul mediului şi schimbărilor climatice. Este vorba despre viziunea statelor membre privind schimbările climatice şi măsurile aferente pentru combaterea şi adaptarea la efectele acestora. Al doilea subiect este legat de problematica deşeurilor în România, în relaţionare cu programul pe care l-am lansat, ‘Gândeşte, Mănâncă, Economiseşte’ şi modelul pe care dorim să-l preluăm de la Marea Britanie. Este vorba de biomasă şi anume cum să convertim deşeurile menajere în energie, respectiv biomasă. Al treilea subiect s-a referit la una dintre temele importante şi dezbătute în România – gazul de şist”, a afirmat ministrul român al Mediului, potrivit Agerpres.

În acest sens, Rovana Plumb a precizat că modelul britanic privind managementul integrat al deşeurilor va fi urmat de către România.

„Principala preocupare a noastră este de a implementa în România cele mai eficiente modele europene din punct de vedere al mediului şi schimbărilor climatice, cât şi respectarea şi implementarea celor mai înalte standarde de mediu în toate activităţile care se desfăşoară la nivelul României. În acest sens, dorim să preluăm modelul Marii Britanii în ceea ce priveşte managementul integrat al deşeurilor, dar e vorba şi despre măsurile pe care le vom lua împreună privind combaterea schimbărilor climatice”, a spus Rovana Plumb.

Aceasta a adăugat că Marea Britanie are un Plan Naţional foarte bine pus la punct în ceea ce priveşte transformarea deşeurilor menajere în biomasă.

„În România, ne-am propus ca din cele cinci milioane de tone de deşeuri de alimente care se strâng în fiecare an, să le reducem la jumătate până în 2020. Aceste deşeuri vrem să le transformăm într-o sursă de energie, respectiv în biomasă”, a explicat ministrul Mediului.

Marţi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a avut o întâlnire de lucru cu omologul din Marea Britanie, Edward Davey. Discuţiile dintre cei doi oficiali au avut loc la Muzeul Satului şi au făcut parte din programul vizitei secretarului de stat pentru Energie şi Schimbări Climatice din Marea Britanie în România, a cărui delegaţie este însoţită de către reprezentanţii Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în ţara noastră.