Ministerul Educaţiei a publicat chestionare online pentru părinţi şi profesori. Ce materii vor elimina părinţii

Ministerul Educaţiei a publicat două chestionare online, unul pentru părinţi şi altul pentru profesori. Scopul acestora este de a afla câte ore ar trebui tăiate de la disciplinele obligatorii din gimnaziu, ce materii ar trebui eliminate, dar şi ce discipline ar trebui introduse, au fost trimise către toate şcolile din ţară. 

RomaniaTV.net
05 mart. 2020, 13:06
Ministerul Educaţiei a publicat chestionare online pentru părinţi şi profesori. Ce materii vor elimina părinţii

Decizia ministerului de a chestiona părinții vine după ce, în urmă cu o săptămână, instituția a stabilit care sunt profesorii care lucrează noile planuri-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, organizați în grupuri de lucru la nivelul Ministerului Educației. Chestionarele sunt lansate înainte de a dezbate public Profilul Absolventului de gimnaziu, document care ar trebui să dicteze conținutul programelor școlare și numărul de ore şi trebuie completate până pe 15 martie. 

Citeşte şi: Anunţ important pentru elevi. Reducerea numărului de ore nu se va mai aplica din toamnă

 Ce întrebări conţin chestionarele

Ambele chestionare au o introducere care informează despre motivul consultării.

”După cum știți deja, trebuie puse în aplicare prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare, art. 66 alin. (1). Numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este „în medie de 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, în medie de 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial și în medie de 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare și evaluare, cât și pentru învățarea în clasă, asistată de cadrul didactic, a conținuturilor predate.”

Citeşte şi: Ministerul Educației a publicat 1.000 de teze de doctorat, din cele 7.000 promise

Părinţii trebuie să compleze dacă locuiesc în mediul rural sau urban, care este ultima şcoală absolvită (nivel de studii, dacă lucrează în învățământ, precum și câți copii au în școla gimnazială. Chestionarul conține și o întrebare despre ce fel de școală este cea la care părinții au copiii, privată sau de stat.

Pe 21 noiembrie 2019, ministrul Monica Anisie a anunţat la Realitatea TV faptul că “în ianuarie putem să vedem primii pași de consultare publică pentru planurile-cadru” noi, conforme legii care a redus numărul de ore de școală.

“Există deja o lege. Legea este lege și trebuie aplicată. Ea scade numărul de ore. Trebuie să aplicăm legea, de aceea am anunțat deja că trebuie, prin consultare publică, să realizăm noile planuri-cadru. Stabilim disciplinele și numărul de ore și după aceea stabilim grupurile de lucru pentru noile programe”, a declarat atunci Anisie.