Miniştrii de Interne ai Uniunii Europene adoptă măsuri mai dure privind armele de foc

Miniștrii de Interne din Uniunea Europeană, reuniți la Luxemburg, au ajuns vineri la un acord cu privire la înăsprirea restricțiilor asupra deținerii și comerțului cu arme de foc, în efortul de combatere mai eficientă a terorismului după atentatele de la Paris și Bruxelles, comise în noiembrie 2015, respectiv martie acest an, transmite DPA, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
10 iun. 2016, 14:49
Miniştrii de Interne ai Uniunii Europene adoptă măsuri mai dure privind armele de foc

Propunerea de revizuire a actualei legislații a UE privind armele de foc a fost prezentată de Comisia Europeană la câteva zile după atentate de la Paris din 13 noiembrie, atunci când atacatorii au folosit pistoale-mitralieră Kalașnikov și veste cu explozibil, 130 de persoane murind în aceste atacuri.

”Vrem să consolidăm regulile și să lăsăm cât mai puțin spațiu posibil pentru excepții ce pot fi exploatate de criminali”, a spus comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos.

Conform noului acord, vor fi puse în practică măsuri de control mai dure asupra vânzărilor de arme pe internet, va fi necesară înregistrarea pistoalelor de semnalizare și altor dispozitive care pot fi transformate în arme letale și vor fi adoptate reguli mai stricte cu privire la etichetarea armelor și a componentelor de arme.

Citgeşte şi Atentate la Paris: Justiţia belgiană a aprobat extrădarea în Franţa a teroristului Mohamed Abrini

Înainte de a intra în vigoare, acordul trebuie să obțină aprobarea Parlamentului European.

”Rezultatul unor reguli mai stricte este acela că se reduce riscul ca arme de foc legale să ajungă pe piața ilegală”, a explicat ministrul securității publice olandez, Ard van der Steur, a cărui țară asigură în prezent președinția semestrială a Consiliului UE.

În schimb, Polonia și Republica Cehă au apreciat că măsurile sunt prea radicale, potrivit unor surse diplomatice europene.

Citeşte şi Europol: În 2015, în Uniunea Europeană s-au înregistrat peste 200 de atacuri şi tentative teroriste

De asemenea, miniștrii de interne europeni au adoptat și o ‘foaie de parcurs’ pentru îmbunătățirea schimbului de informații între poliție și serviciile de informații din țările membre.

”Schimbul de informații este cea mai eficientă armă a noastră împotriva amenințării terorismului și trebuie să fim mai buni în utilizarea lui. Vulnerabilitatea unui stat membru este vulnerabilitatea întregii Uniuni”, a subliniat Avramopoulos.