Ministrul Achim Irimescu, despre Legea vânătorii: Am vrea să SUSPENDĂM aplicarea ei printr-o ordonanţă de urgenţă

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, marţi, la România TV că ia în calcul adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să suspende aplicarea legii vânătorii până la modificarea ei. Ministrul menţionează că apoi legea va fi modificată în Parlament pentru că ar exista mai multe prevederi problematice.

15 dec. 2015, 17:11
Ministrul Achim Irimescu, despre Legea vânătorii: Am vrea să SUSPENDĂM aplicarea ei printr-o ordonanţă de urgenţă

„După prima analiză pe care au făcut-o juriştii noştri a rezultat că, într-adevăr, este dificil de modificat legea prin Ordonanţă de Urgenţă. Dar se poate lua la limită, rămâne să stabilim, rapid, zilele următoare, printr-o ordonanţă de urgenţă în vederea suspendării aplicării legii respective până la modificarea ei”, a declarat ministrul Achim Irimescu la România TV.

CITEŞTE ŞI: Guvernul Cioloş ar putea da ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru a modifica Legea vânătorii

Ministrul a precizat că prevederile care se referă la reducerea numărului câinilor care pot fi folosiţi de ciobani la stâna de oi

„Din păcate, e vorba o lege mai veche din 2006. În vară s-a adoptat legea 149/2015. Sigur, probabil în stilul în care multe legi nu sunt observate direct cum se aplică, de abia când se ajunge la o situaţie limită îşi dă seama lumea că, de fapt, nu sunt prevederi care se pot aplica în anumite situaţii”, a adăugat ministrul.

Achim Irimescu precizează că legea va fi modifcată apoi pe cale legislativă pentru că ar fi mai multe prevederi care ar încălca legea.

„Soluţia cea mai rapida pentru a veni în sprijinul crescătorilor de ovine este aceasta pe care am amintit-o suspendarea aplicării legii 149/2015 prin OUG. (…) Adoptarea unei OUG durează câteva zile până când se suspendă aplicarea acestei legi. (…) După aceea urmează calea legislativă. Suspendarea vizează punctele cele mai critice. Ulterior se va lua modificarea legii punctual, pe toate aspectele nu numai pe cele menţionate în primă instanţă. Sunt mai multe aspecte care pun probleme de încălcare a proprietăţii”, a mai prcizat Achim Irimescu pentru România TV.

Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Nini Săpunaru, a declarat şi acesta, marți, după întâlnirea cu reprezentanții oierilor, că Legea care reglementează vânătoarea ar putea fi modificată.

Potrivit deputatului, vor fi modificate întâi prin OUG articolele privind interzicerea pășunatului și cel legat de numărul de câini la stână.

Concluziile sunt că se vor modifica prin OUG articolele privind interzicerea pășunatului și cel legat de numărul de câini la stână. Celelalte puncte care sunt revendicări care nu cuprind numai Legea vânătorii se vor discuta foarte rapid într-o perioadă viitoare. (…) Sunt două chestiuni care i-au deranjat foarte tare. Acestea două le va rezolva Guvernul repede urmând ca după aceea să facem un grup de lucru tot cu aceeași semnatari: Ministerul Mediului, Ministerul Agriculturii și parlamentari. Și vom modifica legea”, a afirmat Nini Săpunaru.

Câteva mii de ciobani s-au adunat, marți, în Parcul Izvor pentru a protesta împotriva legii care reduce numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii și interzice înființarea, întreținerea sau recoltarea culturilor agricole fără asigurarea protecției faunei de interes cinegetic.

Asociația crescătorilor și exportatorilor de bovine, ovine, porcine din România (ACEBOP) sprijină inițiativa oierilor privind organizarea și participă la acest protest, anunța luni organizația printr-un comunicat de presă.

Intrarea în vigoare a Legii 149/2015 care modifică Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic 407/2006 prejudiciază în mod abuziv crescătorii de rumegătoare din România, dreptul la asociere al vânătorilor și îngrădește dreptul la proprietate, potrivit comunicatului asociației, ACEBOP solicitând abrogarea Legii 149/2015.