Ministrul Agriculturii vrea să reducă TVA pentru alimente, din toamnă

Românii ar putea cumpăra mâncare mai ieftină din această toamnă. Ministrul Agriculturii a anunţat marţi că are de gând să reducă TVA-ul la produse alimentare din septembrie sau octombrie anul acesta. Producătorii au avansat deja şi câteva procente: TVA de 5 la suta la carne şi de 9 la suta pentru pâine, legume şi fructe.

RomaniaTV.net
22 mai 2012, 18:04
Ministrul Agriculturii vrea să reducă TVA pentru alimente, din toamnă

„Îmi doresc să putem da un exemplu pe 2012 şi măcar pe sectorul de morărit şi panificaţie să putem avea un TVA redus pe aceste sectoare. Dacă efectul este cel pe care vreau să îl demonstrez atunci putem vorbi de implementarea acestei măsuri din septembrie-octombrie a acestui an, dacă nu construim bugetul pe anul viitor cu această măsură”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Preţuri mai mici am putea avea nu doar la pâine ci şi la fructe şi legume, dacă măsura va fi pusă în aplicare.

În industria cărnii se vorbeşte chiar de un TVA şi mai mic.

„Cu cât e procentul mai mic, cu atât e mai bine. 9% un procent mic, eu l-aş face mai mic, să înlătur evaziunea total. 5%, ăsta e minimum”, a declarat Sorin Minea, preşedintele Romaliment.

Ministrul a convocat o întâlnire cu federaţiile şi asociaţiile agricutorilor pentru a stabili un plan de măsuri prin care preţurile să fie ţinute sub control.

Discuţiile între ministrul Agriculturii şi producătorii de alimente au avut loc după ce timp de mai multe săptămâni creşterea euro a dus la scumpiri în lanţ.

În 2012 cele mai mari scumpiri au avut loc la fructe cu 9%, legume cu 8,4% şi la ouă cu 6,7%, potrivit datelor de la INS.