Ministrul Cercetării pregătește românii: Identitatea digitală devine realitate din 2023

Guvernul României are în plan schimbări majore, susține PNL-istul Sebastian Burduja. Oficialul național-liberal pregătește românii pentru „identitatea digitală". 

07 sept. 2022, 14:07
Ministrul Cercetării pregătește românii: Identitatea digitală devine realitate din 2023

Până la jumătatea anului 2023, cel târziu, va fi realizată o identitate digitală și un nou mod prin care cetățenii vor putea fi identificați de instituțiile statului, recunoașterea facială, susține ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

„Sunt şi lucruri pozitive când vine vorba de România zilelor noastre. Dacă ne uităm la economia digitală şi la indexul DESI (n.r. – digital economy and society index), aşa cum am spus suntem ultimii, dar suntem pe locul 4 în Europa când vine vorba de numărul absolvenţilor de IT. Suntem pe poziţia a treia când vine vorba de numărul specialiştilor IT care sunt femei. Şi cred că aceste este un lucru bun. Şi în acelaşi timp vreau să vă spun şi partea negativă.

Deşi suntem pe poziţia a 4-a când vine vorba de absolvenţi IT, suntem ultimii în Europa când vine vorba de specialişti IT. Adică mulţi din experţii noştri odată ce termină facultatea pleacă în căutarea unor oportunităţi mai bune în străinătate. Şi asta trebuie să schimbăm pentru că aşa cum s-a spus deja: dacă nu ai oamenii care să realizeze aceste procese, care să le îndeplinească, atunci nu ai cum să obţii un progres.

Ei bine, ce facem în acest sens? Pornim de la primul pas care este esenţial şi anume identitatea digitală. Trebuie să ai o identitate digitală pentru fiecare cetăţean pentru a oferi servicii publice digitale. Pentru că altfel statul nu poate să garanteze că eu sunt într-adevăr persoana care solicită un anumit serviciu. Aşa că până la mijlocul anului viitor, cel mai târziu, vom avea o identitate digitală şi un nou mod prin care să-i identificăm pe cetăţeni prin recunoaştere digitală”, a declarat Sebastian Burduja, potrivit Bursa.

 

Ce investiții majore se pregătesc în România, prin PNRR, în domeniul digitalizării

 

Din 2023, românii își vor putea înmatricula online mașina și vor putea efectua diverse procese, plăți, pentru a eficientiza timp. Identitatea digitală va juca un rol esențial în acest sens.

De asemenea, un al doilea proiect major reprezintă crearea cloudului guvernamental, o investiție de 600 de milioane de euro, care a fost asumată prin PNRR de Guvernul Cîțu – PNL, USR și UDMR.

O a treia componentă majoră este reprezentată de înființarea Coaliției Naționale pentru Competențe Digitale, pentru a educa populația care nu se descurcă să utilizeze noile tehnologii.

Alte 100 de milioane de euro reprezentând fonduri europene vor fi investite pentru a crea un hub național pentru inteligența artificială, care „va aduce laolaltă inteligența din diaspora și mințile care sunt în țară”. Prin acest hub se va face cercetare avansată pe IA, iar rezultatele vor fi transferate către tehnologie, mai precizează sursa citată.