Ministrul Culturii, după prăbușirea bisericii din Rotbav: Propun constituirea „Fondului de urgență pentru patrimoniu”

Ministerul Culturii va propune Guvernului constituirea unui "Fond de urgență pentru patrimoniu", pentru a finanța intervenții rapide în cazuri de colaps, dar și de punere în siguranță, a anunțat, duminică, ministrul Vlad Alexandrescu, pe pagina de Facebook.

21 feb. 2016, 14:30
Ministrul Culturii, după prăbușirea bisericii din Rotbav: Propun constituirea „Fondului de urgență pentru patrimoniu”

Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului vor iniția un proiect național de inventariere.

„Pe baza programului de inventariere, se va redacta un plan realist privind scoaterea din pericol a monumentelor noastre. Astfel, Ministerul Culturii va invita specialiști și reprezentanți ai Institutului Național al Patrimoniului, Direcțiilor Județene de Cultură, proprietari și reprezentanți ai societății civile pentru a construi o strategie preventivă în locul măsurilor tardive și post-factum pentru monumentele în pericol de colaps”, a scris Vlad Alexandrescu.

Citeşte şi: Turnul bisericii evanghelice din Rotbav s-a prăbuşit

Decizia a fost luată după ce reprezentanți ai Ministerului Culturii s-au întrunit într-o ședință de urgență pentru a analiza două cazuri de prăbușire a patrimoniului arhitectural: clopotnița bisericii fortificate de la Roadeș, din secolul al XV-lea, și turnul romanic al bisericii fortificate din Rotbav, din secolul al XIII-lea, reprezentativă pentru țara Bârsei. Potrivit datelor actuale ale ministerului, peste 600 de monumente de arhitectură se afla în stare de precolaps și colaps.

Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului au contactat Consistoriul Evanghelic, proprietarul bisericilor, pentru a afla care sunt măsurile deja întreprinse și a oferi asistență pentru etapele următoare. De asemenea, ministerul propune finanțarea intervențiilor de urgență la cele două biserici prin Programul Național de Restaurare, care este în curs de pregătire și care va fi anunțat public în scurt timp de către Institutul Național al Patrimoniului, a mai precizat ministrul.