Ministrul Educaţiei anunţă majorarea burselor elevilor: „Bursele de performanţă cresc de cinci ori”

Ministrul Educaţiei a anunţat la finalul şedinţei de guvern că burselor elevilor cresc, fiind majorat şi plafonul de la care acestea vor putea fi acordate.

06 oct. 2021, 21:06
Ministrul Educaţiei anunţă majorarea burselor elevilor: „Bursele de performanţă cresc de cinci ori”

Ministrul Educaţiei a anunţat că bursele de performanţă au crescut de la 100 de lei, la 500 de lei, la fel şi cele de merit. De asemenea, Sorin Cîmpeanu a precizat că s-a majorat şi plafonul de la care aceste burse vor putea fi acordate.

Ministrul Educaţiei anunţă majorarea burselor elevilor

„Au fost adoptate 4 hotarari in domeniul educatiei. Bursele de performanta cresc de cinci ori, de la 100 de lei, la 500 de lei, bursele de merit se dublează, de la 100 la 200 de lei. De asemenea, creste plafonul de la care acestea vor putea fi acordate, de la media 8,50, la 9,60. Urmare a predării online, a renuntarii la teze, rezultatele au fost distorsionate, iar 50 la sută dintre elevi s-ar fi incadrat la bursele de merit. Majorarea burselor înseamnă şi o reducere a abandonului şcolar. La 10 absenţe nemotivate pe semestru aceste burse se pierd. „, a declarat Sorin Cîmpeanu la finalul şedintei de guvern.

HG-24

Potrivit ministrului, din cauza predării online şi renunţării la teze, rezultatele elevilor au fost distorsionate.
”Vă reamintesc că, urmare a predării online, urmare a renunţării la teze, rezultatele au fost foarte mult distorsionate în aşa fel încât 50 la sută din elevii României s-ar fi încadrat la burse de merit, ca urmare a rezultatelor înregistrate la nivelul anului şcolar 2020 – 2021”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a mai precizat că vor creşte şi bursele de studiu, precum şi cele sociale. ”Bursele de studiu au înregistrat o creştere cu 50 la sută, de la  100 de lei, la 150 de lei per elev, iar bursele de ajutor social, înţelegând nevoia de sprijin a elevilor din medii defavorizate, a fost dublată de la 100 de lei, la 200 de lei. Cu titlu informativ, la nivelul anului 2020 – 2021, un număr de 533.000 de elevi au înregistrat medii peste 8.50, iar 347.000 de elevi au înregistrat medii peste 9.50”, a declarat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a subliniat că noile cuantumuri de burse vor intra în vigoare în semestrul al doilea.

”Aceste cuantumuri vor fi valabile din semestrul al II-lea al anului şcolar 2021-2022 care începe în 10 ianuarie , deci semestrul întâi are bursele pervăzute în  Legea bugetului pentru anul 2021. Este vorba de o îmbinare, anul şcolar care se întinde pe doi ani calendaristici şi Legea bugetului care se face în acelaşi an”, a declarat Cîmpeanu.

Citeşte şi Cine decide trecerea claselor în online. Documentul trimis luni seară de Ministerul Educaţiei la toate şcolile

Sorin Cîmpeanu a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că au fost centralizate chestionarele din şcoli şi că, din păcate, foarte puţini părinţi sunt dispuşi să-şi vaccineze copiii împotriva coronavirusului.

„În ultima săpătmână s-au vaccinat aproape 2500 de elevi; sunt peste 51.000 de vaccinați în grupa de vârstă 12-15 ani, 180.942 vaccinați între 16-19 ani
Peste 17.000 de tineri s-au vaccinat în ultima săptămână, aproape 2.500 pe zi.

Am centralizat 290.000 de chestionare privind intenția de vaccinare, 7,5% sunt cu “da”, 15% sunt indeciși și 77,5% sunt cu “nu”. Asta e realitatea, chiar dacă din punctul meu de vedere, este una tristă.

Pentru cei care doresc să se vaccineze, datele vor fi transmise la CNCAV pentru a se organiza echipe mobile. Această oportunitate de vaccinare în școală va fi până la finalul lunii noiembrie”, a declarat ministrul.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, miercuri, că 13.000 de elevi au fost infectaţi cu virusul Sars-COV-2, iar peste 11.000 de clase au activitatea suspendată. Pentru că mai mult de jumătate dintre clase sau grupe au trecut în online, având cazuri confirmate, 121 de unităţi de învăţământ au activitatea suspecdată cu totul.

Citeşte şi Ministrul Educaţiei, apel către părinţii care se tem să-şi trimită copiii la şcoală din cauza COVID-19. „Nu copiii sunt responsabili pentru sănătatea părinţilor şi bunicilor nevaccinaţi”