Ministrul Educaţiei, anunţuri de ultimă oră de noul an şcolar: „Masca, obligatorie şi la exterior în prima zi de şcoală”

Sorin Cîmpeanu a vorbit despre noul an şcolar după şedinţa cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii pe margiena ordinului comun care va fi dat în câteva zile.

30 aug. 2021, 12:08
Ministrul Educaţiei, anunţuri de ultimă oră de noul an şcolar: „Masca, obligatorie şi la exterior în prima zi de şcoală”

Ministrul Educaţiei a vorbit despre cele mai importante subiecte ale momentului. „În data de 13 septembrie vom începe școala cu prezență fizică pentru absolut toți școlarii și pentru absolut toți elevii, fără niciun fel de diferențiere. Va trebui să ne asigurăm că sunt respectate toate măsurile sanitare, va trebui să ne asigurăm că există măști suficiente, va trebui să ne asigurăm că școlile sunt pregătite”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că până în prezent s-au vaccinat 5% dintre elevii cu vârsta între 12 şi 15 ani şi peste 20% dintre cei din categoria de vârstă 16-19 ani.

Ministrul Educaţiei a vorbit şi de festivităţile din prima zi de şcoală. „Am stabilit că este normal să permitem organizarea de festivități de deschidere a anului școlar din moment ce sunt permise tot felul de alte evenimente, cu două condiții: masca va fi obligatorie și la exterior, pentru că se creează aglomerări mari de persoane, elevi, părinți, bunici, profesori, iar durata să fie de maxim o oră și jumătate”.

Formulare OBLIGATORII pentru părinţi la începutul şcolii. Întrebarea suplimentară introdusă de Valeriu Gheorghiţă
„În privința măștilor obligatorii în clase, părinții și-au exprimat îngrijorarea în privința cheltuielilor care ar putea apărea. „Există stocuri suficiente de măști de protecție, există câteva milioane de măști de protecție în rezerva de stat, gestionată de departamentul de situații de urgență, există la Ministerul Sănătății, există la autorități locale. Pe de altă parte am anunțat o interogare în tot sistemul de educație, către toate inspectoratele județene pentru a ne spune ce stocuri de măști au. Și Ministerul Educației s-a implicat, a semnat contracte de donație și sponsorizare în beneficiul inspectoratelor școlare acolo unde stocurile au fost mai reduse, iar astăzi în ședința de Guvern va fi promovată o reglementare prin care autoritățile locale vor pune la dispoziția școlilor măști de protecție. Există stocuri, știm exact pe fiecare județ. Acestea vor fi puse la dispoziția școlilor pentru asigurarea protecției sanitare, pentru elevi și pentru cadrele didactice”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu: „Profesorii nu sunt pregătiţi pentru predarea online”

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că, dacă tendinţa actuală de creştere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 se păstrează, în luna octombrie ar putea fi atins pragul de şase cazuri de COVID-19 la o mie de locuitori, când şcolile din acea localitate vor trece în online.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat decizia prin care şcolile nu vor mai cere din noul an de învăţământ informaţii despre profesia părinţilor, precizând că acestea nu îl ajută pe profesor în evaluare, care trebuie să fie obiectivă şi să măsoare progresul elevului, fără luarea în calcul a altor criterii. El a relatat că şi copilul său, ca elev, a avut pe de o parte de suferit de la unii care nu îl plăceau pe tatăl lui ministru, a avut avantaje de la alţii care îl plăceau pe tatăl lui ministru.

Ministrul Educaţiei: Am avut şi eu copil care ca elev a avut de suferit de la unii care nu îl plăceau pe tatăl lui ministru

Cîmpeanu a fost întrebat luni, într-o conferinţă de presă, despre decizia Ministerului Educaţiei ca şcolile să nu mai ceară informaţii despre profesia părinţilor.

“Acele date nu au niciun fel de relevanţă pentru profesori. Elevul trebuie să fie apreciat indiferent că este un copil de ministru sau un copil de o altă profesie să spunem mai jos, pe o ierarhie pe care nu mi-o asum din perspectivă socială. Pentru a nu promova false ierarhii, pentru a promova un acces echitabil la educaţia al tututor copiilor. Pe de altă parte, aceste informaţii nu îl ajută pe profesor în evaluare pentru că evaluarea trebuie să fie obiectivă, standardizată, să măsoare progresul elevului şi niciun fel de alte criterii”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă au fost cazuri în care s-au făcut diferenţe între elevi pe baza profesiei părinţilor, ministrul Educaţiei a răspuns:  “Dacă rămânem ancoraţi în realitate, ştim bine că da. Nu o să mă raportez la experienţele altora, dar am avut şi eu copil care a fost elev şi care a avut pe de o parte de suferit de la unii care nu îl plăceau pe tatăl lui ministru, a avut avantaje de la alţii care îl plăceau pe tatăl lui ministru. Toate aceste lucruri sunt incorente, nu sunt tolerabile, iar această reglementare ajută la o evaluare obiectivă a elevilor”.