Formulare OBLIGATORII pentru părinţi la începutul şcolii. Întrebarea suplimentară introdusă de Valeriu Gheorghiţă

Părinții care nu vor completa formularele privind vaccinarea copiilor nu vor fi sancționați, însă riscul este să răspundă foarte mulți părinți cu „nu” la întrebarea dacă sunt sau nu de acord să își vaccineze copiii, a declarat ministrul Educației. Valeriu Gheroghiţă a găsit soluţia de compromis cu o întrebare suplimentară

30 aug. 2021, 08:16
Formulare OBLIGATORII pentru părinţi la începutul şcolii. Întrebarea suplimentară introdusă de Valeriu Gheorghiţă

Formulare OBLIGATORII, dar cu întrebări care lasă portiţe de evitare a unui răspuns clar. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat, în ședința săptămânală de marți pe tema vaccinării, că în cazul școlilor se iau în considerare două scenarii: deschiderea de puncte de vaccinare în cabinetele școlare acolo unde sunt, sau deplasarea cu o echipă mobilă la școlile unde sunt persoane care doresc să se vaccineze, elevi, părinți sau profesori. Campania este destinată şi rudelor elevilor, a mai precizat Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă a declarat duminică seară, că în formulare de consimţământ autorităţile vor să introducă o nouă variantă de răspuns şi anume “Nu sunt încă decis”.

“Vrem să introducem în aceste formulare, pe lângă răspunsurile ”da, doresc să vaccinez copilul, nu, nu doresc” şi un alt răspuns, ”nu sunt încă decis”. Nu trebuie lăsată percepţia că cineva obligă părinţi să îşi vaccineze copiii, în niciun caz, este strict o evaluare a intenţiei de vaccinare în rândul părinţilor pentru proprii copii”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Sorin Cîmpeanu anunță formularele pe care părinții le vor completa obligatoriu, cu privire la vaccinarea copiilor, la începerea anului școlar

El a precizat că în sistemul de învăţământ universitar vor fi organizate cabinete de vaccinare. “Vrem să organizăm în sistemul de învăţământ universitar, în campusurile studenţeşti, centre, cabinete de vaccinare, în cabinetele medicale şi atunci studenţii care sunt cazaţi în căminele studenţeşti pot să se prezinte direct la cabinetul de vaccinare să se vaccineze. Iar pentru învăţământul preuniversitar, în şcolile în care nu sunt cabinete medicale care să asigure un minim circuit epidemiologic funcţional, atunci vom asigura vaccinarea cu echipe mobile. Periodic, săptămânal, chiar mai des sau mai rar, în funcţie de numărul de solicitări, o echipă mobilă sau mai multe va merge în şcoală şi va vaccina într-un anumit interval orar, într-una dintre zilele săptămânii, va asigura vaccinarea atât a angajaţilor din unitatea de învăţământ respectivă, a copiilor, a părinţilor sau a bunicilor care însoţesc minorii respectivi”, a transmis coordonatorul campaniei de vaccinare.

Valeriu Gheorghiţă a precizat că această campanie de vaccinare în şcoli va dura două luni. “Ar trebui să înceapă din 13 septembrie, în prima săptămână vom colecta datele legate de intenţia de vaccinare şi progresiv va demara în unităţile de învăţământ. Aş vrea să menţionez că acest demers de vaccinare nu se va întinde pe toată durata anului şcolar, el va avea o durată limitată. Ne propunem o lună jumătate, două luni, de la jumătatea lunii septembrie până la jumătatea lunii noiembrie sau sfârşit de octombrie să avem acest sprijin foarte important pentru toate unităţile de învăţământ atât din rural, cât şi din urban”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Restricţii în România: se închid restaurantele și cafenelele, sunt interzise nunțile, botezurile, mesele festive

El a explicat şi ce se întâmplă în cazul copiilor care au părinţii plecaţi în străinătate. “Procedura de vaccinare rămâne aceeaşi, anume minorul trebuie să fie însoţit de unul dintre părinţi sau de reprezentatul legal, aici ştim că sunt destul de mulţi copii ai căror părinţi sunt plecaţi în afara ţării, în acest caz se procedează ca şi în situaţia actuală, părinţii pot să descarce acel consimţământ informat de pe platformă, îl completează, îl trimit aparţinătorilor şi anume bunicii sau cei care au copilul în grijă şi se prezintă cu el la vaccinare”, a precizat Valeriu Gheorghiţă, la Digi 24.

Studii publicate arată că familiile care au copii preșcolari au un risc de 15% mai mare să înregistreze îmbolnăvire de COVID-19, iar cei care au copii din clasele de primar în sus au un risc de 20-25% mai mare să înregistreze cazuri în interiorul familiei. „Practic, confirmă faptul că transmiterea se poate face de la părinți, bunici la copii, dar și invers, așa încât este principala modalitate prin care noi putem să limităm răspândirea virusului”, a declarat Gheorghiță marți.