Ministrul Educaţiei vrea să ridice „ştacheta” la examenul de titularizare de anul viitor

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa, că intenţionează să ridice "ştacheta" la examenul de titularizare de anul viitor, anul acesta fiind prea târziu să modifice media cu care acesta poate fi promovat

RomaniaTV.net
26 iul. 2012, 12:18
Ministrul Educaţiei vrea să ridice „ştacheta” la examenul de titularizare de anul viitor

Întrebată ce părere are despre rezultatul obţinut de cadrele didactice la examenul de definitivat, Andronescu a spus că este rezonabil în comparaţie cu alţi ani.

Promovarea la definitivat este puţin peste 65 la sută. După părerea mea, rezonabilă în comparaţie cu alţi ani. Această situaţie de la sfârşitul examenului de definitivat se leagă de faptul că a existat un filtru după inspecţia şcolară. Cei care n-au trecut de acest filtru nu au intrat în examen şi atunci rezultatele acestea mai bune decât în anii precedenţi erau de aşteptat”, a afirmat Andonescu.

Ea a declarat că îşi doreşte ca, în anii următori, să crească ştacheta în ceea ce priveşte intrarea în învăţământ.

„Definitivatul dă dreptul celui care îl promovează să se considere cadru didactic definitiv pentru sistemul de învăţământ. Media s-a ridicat de la şase la şapte, ceea ce este un câştig. Este important să avem oameni cu calificarea necesară. Preşedintele Obama în discursul său despre starea naţiunii spunea că performanţa clasei depinde de cel care stă în faţa clasei. Eu ştiu din propria mea experienţă că este sută la sută adevărat. Vrem să ne orientăm către profesori, să îi includem în programe de formare, în aşa fel încât să creştem şi calitatea actului didactic”, a spus ea.

Ministrul Educaţiei a vorbit şi despre examenul de titularizare din luna august.

„Sunt câteva sute cu note sub 5 la definitivat. Este bine că au fost aceste note şi li s-a spus: ne pare rău, nu puteţi intra în sistemul de învăţământ. Filtrul numit definitivat este extraordinar de important. Al doilea filtru este titularizarea, cel care promovează rămâne definitiv în sistemul de învăţământ, titular, şi indiferent dacă i se restrânge postul, inspectoratul trebuie să-i găsească un post într-o altă şcoală. În mandatul anterior am ridicat ştacheta, de la şase pentru mediul urban, la şapte pentru toată lumea. E prea târziu pentru examenul care urmează, dar cred că va trebui să ridicăm această ştachetă în continuare”, a afirmat Andronescu.

Peste 60 la sută dintre cei 5.464 de candidaţi care au susţinut, în 17 iulie, probele scrise ale definitivatului au promovat acest examen, 25 dintre ei obţinând nota 10, potrivit rezultatelor înainte de contestaţii, informa Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).


loading...