Ministrul Finanţelor, afectat de creşterea preţurilor. „Şi eu resimt aceste scumpiri, dar sunt convins că va exista o revenire”

Dan Vîlceanu, noul ministru de Finanţe, a declarat că şi el resimte scumpirile, însă e convins că este vorba despre "un fenomen tranzitoriu" şi că va exista o revenire.

24 aug. 2021, 13:45
Ministrul Finanţelor, afectat de creşterea preţurilor. „Şi eu resimt aceste scumpiri, dar sunt convins că va exista o revenire”

Ministrul Finanţelor a recunoscut că există scumpiri destul de mari la energia electrică, la combustibili, la gaze, la materiale de construcţii.

„Da, sigur că simt scumpiri. Există scumpiri destul de mari la energia electrică, la combustibili, la gaze, la materiale de construcţii. E o tendinţă generală în toată Europa şi în lume, de creştere a preţurilor, pentru că atunci când ai o creştere economică puternică şi cererea agregată are un ritm de creştere mult mai mare decât oferta agregată, există o presiune inflaţionistă”, a declarat marţi Dan Vîlceanu, conform News.ro.

De altfel, ministrul Finanţelor a explicat şi cu cât i-au crescut facturile, precizând că există o creştere de 24% la energia electrică, la gaze peste 20%, la combustibili, de 13-14%.

„Ca toată lumea, şi eu resimt aceste scumpiri, dar sunt convins că e un fenomen tranzitoriu, adică va exista o revenire”, a adăugat Dan Vîlceanu.

Citeşte şi: Marius Budăi, despre Dan Vîlceanu: Din lac în puţ! Ministrul de Finanţe nu a ştiut cât e inflaţia, acum nu ştie nici cât e salariul minim net

De asemenea, ministrul Finanţelor a dat de înţeles că ştie cât este inflaţia, după ce în primele sale declaraţii, la numirea în funcţie, a spus că inflaţia nu este la un nivel record şi nici nu e 5%, iar 5% e o estimare a Băncii Naţionale a României.

Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2021, comparativ cu luna iulie 2020, a fost de 5%, iar de la începutul anului (iulie 2021 comparativ cu decembrie 2020) a fost de 4,4%, arată datele publicate, pe 11 august, de Institutul Naţional de Statistică (INS), notează sursa citată.

Citeşte şi: Dan Vîlceanu, despre acuzaţiile de corupţie, inflaţie şi trecutul în PSD: „Nu mi-am folosit părinţii paravan”

„Preţurile de consum în luna iulie 2021 comparativ cu luna iunie 2021 au crescut cu 1%. Rata inflaţiei de la începutul anului (iulie 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 4,4%. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2021 comparativ cu luna iulie 2020 este 5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2020 – iulie 2021) faţă de precedentele 12 luni (august 2019 – iulie 2020) este 3,1%”, arată datele INS.

Citeşte şi: Noul ministru de Finanţe nu ştie cât este salariul minim din România. Dan Vîlceanu: „Nu are cum să fie 1.300”


loading...