Ministrul Finanţelor anunță eliminarea dosarului cu șină și introducerea sistemului „e-factura”: „Cetăţeanul este scutit de o birocraţie inutilă”

Ministrul Finanţelor a anunțat, în cadrul briefing-ului de presă susținut la guvern, că va introduce un sistem prin care se va simplifica comunicarea dintre contribuabili și organele fiscale.

30 aug. 2021, 19:06
Ministrul Finanţelor anunță eliminarea dosarului cu șină și introducerea sistemului „e-factura”: „Cetăţeanul este scutit de o birocraţie inutilă”

Ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu a anunțat în cadrul briefing-ului de presă susținut la guvern, că va introduce sistemul e-factura, ce va simplifica comunicarea dintre contribuabili și organele fiscale.

Ministrul a precizat că scopul principal al acestui sistem este renunțarea la birocrația inutilă.

„Este un sistem prin care autorităţile publice schimbă mai direct şi mai uşor informaţii şi, de asemenea, reprezintă şi un avantaj direct pentru contribuabil pentru că, în situaţia în care ai nevoie de o adeverinţă de venit de la organul fiscal, pe care să o duci – de exemplu – la Primărie, cele două instituţii pot comunica direct şi astfel cetăţeanul este scutit de o birocraţie inutilă. (Asigură o comunicare 7 zile din 7, 24 de ore din 24 cu organul fiscal, astfel încât contribuabilul este scutit să mai meargă la ghişeu, să mai ducă dosarul cu şină, să i se mai solicite încă un document. Practic, încarci în spaţiul privat virtual declaraţia, vei primi declaraţia de impunere şi vei putea să faci plata tot electronic dacă doreşti”, a spus ministrul.

Dan Vîlceanu a menționat că sistemul va funcționa la nivel de comunicare organizațională între guvern și instituții private, iar apoi proiectul va fi extins.

„Vom începe în primă fază cu un sistem business to gouvernment, adică vor factura contribuabilii către stat, în primă fază, şi după aceea, în pasul doi, vom trece la sistemuol B to B, adică business to business, după ce vom verifica toate aspectele şi vom vedea cum funcţionează în practică acest sistem şi ce mai trebuie îmbunătăţit”, a mai spus Vîlceanu.

Dan Vîlceanu: „Nu se poate cumula pensia anticipată sau parțial anticipată cu salariul”

Dan Vîlceanu, Ministrul Finanțelor,

a declarat în cadrul briefing-ului de presă, susținut la Guvern, că rămâne ferm pe poziție în ceea ce privește refuzul de a aproba cumularea pensiei anticipate sau parțial anticipate cu salariul.

Ministrul a afirmat că pensia anticipată sau parțial anticipată nu se poate cumula cu salariul nici în cazul persoanelor care lucrează la privat. El a mai precizat că adoptarea unei astfel de măsuri ar afecta grav bugetul.

„Nu se poate cumula pensia anticipată sau parțial anticipată cu salariul, impactul bugetar ar fi extraordinar de mare, nu am fost de acord cu această măsură.

Pentru pensia la limita de vârstă, poți lucra dar pentru pensia anticipata sau parțial anticipată nu se poate cumula cu salariul.”

Dan Vîlceanu: „Ministerul de Finanțe are un rol de gardian al bugetului”

Ministrul a mai vorbit și despre rectificarea bugetară despre care a anunțat că nu vor exista diferențe majore. Dan Vîlceanu a menționat că și-a propus să reducă deficitul bugetar până la sfârșitul anului.

„Nu vor fi diferențe majore. Exista venituri mai mari în acest an, dar și cheltuieli mai mari. Partea de cheltuieli sunt pentru această perioadă, din acest punct de vedere printr-o mai bună gestionare, vom reuși să ținem deficitul la 17,13%, ba chiar să reducem puțin până la sfârșitul anului.

Este o preocupare să ținem în frâu cheltuielile. Ministerul de Finanțe are un rol de gardian al bugetului. Eu cred că rectificarea bugetară trebuie să se aprobe atunci când putem include toate obiectivele și toate sumele.” a declarat Ministrul de finanțe.