Ministrul Ioan Rus: În cazul Adrian Năstase am procedat perfect legal

Ministrul Internelor, Ioan Rus, a declarat la România TV, întrebat despre convorbirea cu Adrian Năstase înainte ca acesta să încerce să se sinucidă, că a procedat "perfect legal", "cu scopul de a duce la îndeplinire o hotărâre judecătorească". Poliţia Capitalei a anunţat duminică faptul că Adrian Năstase nu şi-a început executarea pedepsei pentru că nu au fost îndeplinite toate formalităţile, contrazicând astfel declaraţia minstrului Internelor din urmă cu trei zile, potrivit căruia Adrian Năstase şi-a început ispăşirea pedepsei în spital. Luni, medicii de la Spitalul Floreasca din Capitală vor decide dacă starea de sănătate a lui Adrian Năstase îi permite acestuia să fie transferat în penitenciarul Rahova.

RomaniaTV.net
24 iun. 2012, 16:38
Ministrul Ioan Rus: În cazul Adrian Năstase am procedat perfect legal

Ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat în urmă cu câteva zile că Adrian Năstase îşi execută pedeapsa, deşi este internat în spital.

„Dânsul este deţinut. În acest moment îşi ispăşeşte prima zi de pedeapsă. În spital au fost luate toate măsurile pe care legea le prevede pentru oricine care se găseşte în această situaţie. Paza o asigură Ministerul de Interne în acest moment”, declarat ministrul Rus în data de 21 iunie, la câteva ore de la tentativa de suicid a lui Adrian Năstase.

La trei zile după ce Ioan Rus a făcut această declaraţie, poliţiştii şi judecătorul delegat pentru acest caz au stabilit, conform legii, că Adrian Năstase nu şi-a început executarea pedepsei pentru că nu au fost îndeplinite toate formalităţile.

Deoarece, conform Codului de Procedură Penală, nu a fost întocmit procesul verbal de încarcerare şi persoana menţionată în mandatul de executare nu a fost încarcerată într-un loc de detenţie sau într-un penitenciar, se consideră că procedura de executare a mandatului nu a fost încheiată şi sunt continuate demersurile pentru punerea sa în aplicare„, se arată într-un comunicat al Poliţiei Capitalei.

Într-o intervenţie la România TV, ministrul Internelor, Ioan Rus, cum în care a procedat în seara în care Adrian Năstase a încercat să se sinucidă este unul „perfect legal şi cu scopul de a duce la îndeplinire o hotărâre judecătorească”.

Nu e nicio contradicţie. La nivelul acelei zile analiza noastră spunea fiindcă că am dus mandatul la domiciliul omului, că s-a întâmplat nenorocirea care s-a întâmplat, fraza a fost greşit construită atunci, că deja începe prima zi de detenţie…A doua zi ne-am adresat instanţei şi am întrebat: a început sau n-a început. Instanţa ne-a informat că dat fiind faptul că nu s-au îndeplinit până în final toate procedurile necesare, că s-au îndeplinit 90% sau a mai rămas 0.1% sau 0.7% sau 30%, nu este în situaţia aceasta. Motiv pentru care ne-am adresat de asemenea spitalului şi că în perioada aceasta află sub jurisdicţia medicilor. Ei decid dacă această persoană poate să se trateze în altă parte sau că poate fi trasportată de la spital. Comisia aceasta ne va spune în zilele următoare când se poate finaliza acest mandat. Procesul a fost început şi nu a fost finalizat. E ca şi cum am fi ajuns la dânsul acasă, i-am dat mandatul cu cei doi poliţişti şi n-am plecat încă la arest, aşa suntem în practică. Îl supraveghem, dânsul este la terapie intensivă şi comisia medicală ne va spune în care moment se poate transfera statutul dânsului din pacient la terapie intensivă la pacient la spitalul dintr-un penitenciar. (…) Tot ce eu am făcut este perfect legal, dar perfect legal, şi cu scopul de a respecta şi de a duce la îndeplinire o hotărâre judecătorească„, a spus ministrul Ioan Rus.

Medicii de la Spitalul Floreasca din Capitală vor decide, luni, dacă starea de sănătate a lui Adrian Năstase îi permite acestuia să fie transferat în penitenciarul Rahova. Poliţia Capitalei a trimis vineri, la Floreasca, o solicitare referitoare la starea de sănătate a fostului premier, pentru a se şti dacă acesta poate fi transferat la petinenciar, în vederea executării pedepsei de doi ani de închisoare.

Din comisia care va decide dacă Adrian Năstase va fi sau nu transferat vor face parte medicii care s-au ocupat de fostul premier după internare, inclusiv cei din echipa care l-a operat, respectiv Şerban Brădişteanu şi Ioan Lascăr.

Mâine dimineaţă (luni n.red.), în jurul orei 10, voi solicita comisiei care s-a îngrijit de starea de sănătate a domnului Adrian Năstase să ia o decizie cu privire la un posibil transfer. Cei care vor hotărî acest lucru sunt doctorii Brădişteanu şi Lascăr„, a declarat pentru Adevărul directorul Spitalului Floreasca, Radu Macovei.

Deocamdată, potrivit unor surse citate de România TV, medicii consideră că fostul premier Adrian Năstase nu poate fi transferat la Penitenciarul Rahova. La Spitalul Floreasca, Adrian Nastase este vizitat zilnic de familie.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat, sâmbătă, că are dubii serioase în legătură cu diagnosticul fostului premier Adrian Năstase, având în vedere că a fost pus de Şerban Brădişteanu, fost senator PSD şi cercetat pentru corupţie.

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a acuzat încălcări ale legii în cazul fostului premier Adrian Năstase, de la „negocierea” unui regim preferenţial de a ajunge la închisoare până la vizitele primite la spital, şi cere demisia ministrului de Interne, Ioan Rus.

„Am dubii serioase cu privire la faptul că Adrian Năstase este tratat şi primeşte diagnostic de la doctorul Brădişteanu (…) Faptul că diagnosticul îl pune doctorul Brădişteanu, care a fost senator PSD şi cercetat pentru corupţie, nu-mi dă o stare de linişte cu privire la faptul că diagnosticul este unul corect”, a spus Monica Macovei.

Ministrul de Interne, Ioan Rus, a vorbit miercuri seara cu Adrian Năstase în legătură cu ducerea sa în arest, iar din conversaţie şi-a dat seama că fostul premier intenţionează să se sinucidă.

Macovei a cerut demisia lui Ioan Rus, considerând că acesta a încălcat legea săvârşind un abuz.

Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, miercuri seară, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce fusese condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul „Trofeul Calităţii”. Năstase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat joi dimineaţă.

Medicul Şerban Brădişteanu a declarat, vineri, că, la dorinţa familiei lui Adrian Năstase, Spitalul Floreasca nu mai poate să furnizeze niciun fel de informaţie privind starea de sănătate a fostului premier Adrian Năstase.

Avocaţii lui Adrian Năstase au decis să depună o cerere de amânare a executării pedepsei, motivată de condiţiile extraordinare în care se află fostul premier, condiţii ce s-ar putea răsfrânge în mod negativ şi asupra familiei acestuia. Cererea de amânare a condamnării lui Adrian Năstase va fi judecată pe 5 iulie.