Ministrul Mediului, anunţul care îi sperie pe români: „Avem peste patru mii de urşi. Au ajuns în judeţe în care nu au mai fost văzuţi până acum”

Ministrul Mediului anunţă că în prezent, România are peste patru mii de exemplare de urs. Tanczos Barna a precizat că ursul a ajuns în judeţe în care nu a mai fost văzut până acum.

27 ian. 2022, 20:40
Ministrul Mediului, anunţul care îi sperie pe români: „Avem peste patru mii de urşi. Au ajuns în judeţe în care nu au mai fost văzuţi până acum”

Ministrul Mediului a declarat că, potrivit specialiştilor, România are peste patru mii de exemplare de urşi. Tanczos Barna spune că în primăvară se va face o nouă evaluare.

Ministrul Mediului: Ursul s-a extins în judeţe în care nu a mai fost văzut

Citeşte şi Femeie fugărită de urşi, pe aleea din faţa casei. A reuşit să se salveze în ultimul moment

„Am auzit azi o părere exprimată de specialişti – 4.000 şi ceva de exemplare la nivel naţional. Nu avem o evaluare la zi, vom face una în primăvară. În urma creşterii populaţiei, ursul s-a extins în judeţe în care nu a mai fost văzut, nu au mai fost pagube, a ajuns în sudul ţării, la Galaţi, Craiova. (…) Analizăm împreună cu specialiştii să găsim o soluţie”, a declarat Tanczos Barna cu ocazia prezentării proiectului „Life for bear – Conservarea populaţiei de urs brun din România”.

Potrivit managerului de proiect, Raul Jurj, de la ICAS Braşov, colaborarea specialiştilor cu autorităţile locale privind această problemă s-a îmbunătăţit în ultimii ani.

„În România, la ora actuală sunt probleme cu ursul, atât probleme la nivel social, cât şi la cel administrativ. Avem sprijinul autorităţilor să le rezolvăm. (…) Colaborarea cu Braşovul s-a îmbunătăţit, dar în urmă cu doi ani nu aveam o credibilitate faţă de autorităţile locale”, a afirmat specialistul, potrivit Agerpres.

Acesta spune că densitatea cea mai mare a populaţiei de urs la nivel de judeţ este în Covasna – peste 18 urşi pe 100 de kilometri pătraţi. Din punctul de vedere al habitatelor, cea mai mare densitate este în municipiul Braşov şi în zona din jurul acestuia, de un urs pe kilometru pătrat.

Reamintim că Senatul a adoptat la începutul lunii septembrie un proiect de lege prin care este aprobată ordonanţa ce stabileşte sistemul de monitorizare a intervenţiilor asupra urşilor, realizate gradual, prin alungare, tranchilizare, relocare ori extragere prin eutanasiere sau împuşcare.

Potrivit expunerii de motive, scopul principal al ordonanţei este ocrotirea unor valori esenţiale: viaţa şi integritatea corporală ale persoanei, sănătatea şi securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică şi privată a persoanelor juridice şi fizice, fără a afecta starea de conservare favorabilă a ursului brun.

Citeşte şi Un bărbat a fost sfâşiat de urşi la o partidă de vânătoare