Ministrul Mediului: Programul „Casa Verde” va continua anul acesta pentru persoanele fizice

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anunţat joi că în urma rectificării bugetare, au fost alocate 20 de milioane de lei pentru continuarea Programului Casa Verde pentru persoane fizice pentru utilizarea acestora până la finalul acestui an.

RomaniaTV.net
27 sept. 2012, 08:06
Ministrul Mediului: Programul „Casa Verde” va continua anul acesta pentru persoanele fizice

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a participat miercuri, 26 septembrie 2012, la  Conferinţa “Mediafax Talks about Energy”, cu privire la reforma energetică, energia regenerabilă, dar şi situaţia actuală a fondurilor europene nerambusabile destinate energiei.

Cu acest prilej, Rovana Plumb a subliniat faptul că  “dezvoltarea economiei verzi reprezintă o prioritate pentru Ministerul Mediului şi Pădurilor, deoarece România ocupă locul 13 între cele mai atractive ţări din lume pentru investitorii în energie regenerabilă. În urma rectificării bugetare, au fost alocate 20 de milioane de lei pentru continuarea Programului Casa Verde pentru persoane fizice pentru utilizarea acestora până la finalul acestui an”.

Ministerul Mediului şi Pădurilor derulează trei programe care vizează stimularea utilizării sistemelor care folosesc surse din energie regenerabilă:  programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire Casa Verde;  programul privind creşterea producţiei de energie din surse regenerabile cu o valoare contractată de peste 1 miliard 200 de milioane de lei; programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire ai căror beneficiari sunt unităţile administrativ-teritoriale, instituţiile publice şi unităţile de cult cu  proiecte în valoare de 40 de milioane de lei.

Mai mult decât atât,  în data de 10 octombrie 2012, va avea loc dezbaterea finală în cadrul procedurii SEA (Evaluarea Strategică de Mediu) pentru Ghidul Surselor de Energie Regenerabilă 2011 – 2020”.

Cu acelaşi prilej, ministrul Mediului şi Pădurilor a anunţat că, în privinţa capacităţilor de producere a energiei nucleare: “proiectul U3 şi U4 CNE Cernavodă, se află în faza finală a procedurii EIA, fiind publicată în cursul zilei de azi pe site-ul Ministerului Mediului şi Pădurilor decizia finală de emitere a acordului de mediu, şi urmează să fie prezentat Guvernului.

Totodată, ministrul Rovana Plumb a mai declarat că alocarea cu precădere a resurselor pentru investiţii verzi şi crearea locurilor de muncă reprezintă o prioritate a programului de guvernare şi vizează crearea unei dezvoltări sustenabile bazată pe politicile economică, socială şi de mediu.