Produsele de unică folosinţă din plastic vor fi interzise. Anunţul ministrului Tanczos Barna

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat, într-o postare pe Facebook, că draftul actului normativ privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului se află în circuitul de avizare interministerială şi va fi aprobat în curând de Guvern.

14 iul. 2021, 20:12
Produsele de unică folosinţă din plastic vor fi interzise. Anunţul ministrului Tanczos Barna

Comisia Europeană arată că produsele de unică folosinţă din plastic au un impact negativ major asupra mediului înconjurător şi sănătăţii oamenilor. 70% dintre deşeurile descoperite în apele şi pe plajele europene sunt produse din plastic.

Astăzi am participat la o şedinţă – organizată de Green Report – cu reprezentanţii Asociaţiei Berarii României, ai Asociaţiei Producătorilor de Băuturi Răcoritoare, ai Asociaţiei Române pentru Ambalaje şi Mediu, precum şi ai producătorilor de ambalaje, ai reciclatorilor şi ai industriei HoReCa. În cadrul întrevederii am discutat despre ambalajele acceptate de normele europene, creşterea costului pentru anumite ambalaje, cerinţe de marcare, răspunderea extinsă a producătorilor, fluxul materialelor din ambalaje, calitatea acestora, precum şi costurile pe care le implică sortarea/reciclarea acestora, măsuri de sensibilizare a populaţiei, regândirea contractelor de salubritate, competenţele de control ale autorităţilor.

Citeste si Tanczos Barna, reacţie după ce atacurile urşilor au băgat în spital cinci oameni în trei săptămâni: „Responsabilitatea este a noastră”

Guvernul va aproba, în curând, actul normativ privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, care are ca scop, printre altele, promovarea tranziţiei către o economie circulară. Draftul actului normativ se află în circuitul de avizare interministerială. Implementarea directivei europene Single – Use Plastics în legislaţia României necesită numeroase consfătuiri cu cei implicaţi”, a menţionat ministrul.

Directiva europeană privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului a intrat în vigoare pe data de 3 iulie 2021. Începând cu această dată, farfuriile, tacâmurile de unică folosinţă, paiele sau beţişoarele de urechi nu mai sunt comercializate.

În cazul României, Directiva (UE) 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului, adoptată în urmă cu doi ani de Parlamentul European, nu a fost transpusă în legislaţia naţională, iar o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens aşteaptă să fie aprobată de Guvern.

Produsele de unică folosinţă care nu vor mai putea fi comercializate

Directiva (UE) 2019/904 se referă la zece categorii de produse: beţigaşe de urechi, farfurii şi tacâmuri de unică folosinţă, baloane şi beţe pentru acestea, ambalaje de mâncare, pahare din plastic pentru băuturi, alte ambalaje folosite pentru băuturi, filtre de ţigări, pungi de plastic, ambalaje din plastic, şerveţele umede şi alte produse de igienă din plastic.

Citeste si Ministrul Mediului publică OUG-ul care dă undă verde măcelului la urși. Barna ascunde faptul că vânătorii vor fi plătiți pentru uciderea urșilor

În conformitate cu politica UE privind deşeurile, statele membre trebuie să ia măsuri pentru a reduce consumul anumitor materiale plastice de unică folosinţă pentru care nu există nicio alternativă (căni de băut, inclusiv huse şi capace, şi recipiente cu alimente preparate pentru consum imediat), dar şi să monitorizeze consumul acestor produse de uz unic, precum şi măsurile luate şi raportează progresele înregistrate către Comisia Europeană.

În plus, Directiva impune o reducere cantitativă a consumului acestor produse până în anul 2026. Astfel, pe lista cerinţelor de colectare separată şi de proiectare pentru sticlele de plastic, se stabileşte o ţintă de colectare de 90% pentru reciclarea sticlelor de plastic până în 2029 (cu o ţintă provizorie de 77%, până în 2025). Aceste sticle ar trebui să conţină cel puţin 25% plastic reciclat pentru fabricarea lor până în 2025 (pentru sticlele PET), respectiv 30% până în 2030 (pentru toate sticlele).