Ministrul Mediului s-a întâlnit cu activistul Tiberiu Boşutar: „Vinovaţii să fie traşi la răspundere”

Doi jurnalişti şi un activist de mediu care filmau un documentar despre tăierile ilegale de păduri din România au fost bătuţi de aproximativ 20 de persoane într-o pădure din Suceava.

21 sept. 2021, 23:15
Ministrul Mediului s-a întâlnit cu activistul Tiberiu Boşutar: „Vinovaţii să fie traşi la răspundere”

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, s-a întâlnit, marţi, cu activistul Tiberiu Boşutar, agresat săptămâna trecută în judeţul Suceava, şi a condamnat din nou violenţele. ”Sper să se facă lumină cât mai repede în acest caz şi vinovaţii să fie traşi la răspundere”, a transmis ministrul, precizând că, dacă se dovedeşte că agresorii erau silvicultori, aceştia trebuie excluşi din breaslă. Ministrul cere, însă, ca cei 15.000 de angajaţi din sistem care-şi fac treaba să nu fie catalogaţi alături de ceilalţi.

Ministrul Tánczos Barna s-a întâlnit, marţi, la sediul Ministerului, cu activistul Tiberiu Boşutar. ”În cadrul întâlnirii, demnitarul a condamnat din nou violenţele de săptămâna trecută, la care au fost supuşi activistul de mediu şi jurnaliştii care îl însoţeau, într-o pădure din comuna Coşna, judeţul Suceava”, a transmis Ministrul Mediului, într-un comunicat de presă.

Agresorii celor doi jurnalişti şi ai activistului de mediu din Suceava, lăsaţi în libertate. Decizia revoltătoare a judecătorilor
”Violenţa nu poate fi acceptată sub nicio formă, indiferent de situaţie! Sper să se facă lumină cât mai repede în acest caz şi vinovaţii să fie traşi la răspundere. Însă nu pot fi de acord, pentru că am văzut şi acest gen de abordare, cu generalizarea acestui comportament reprobabil către întreg personalul silvic. Am spus din capul locului: dacă se va confirma că unii dintre cei care v-au atacat sunt silvici, ei trebuie imediat excluşi din această breaslă. Însă cei peste 15.000 de silvicultori care muncesc cinstit şi profesionist pentru a gospodări şi apăra pădurile României, nu merită fie puşi la un loc cu cei care comit astfel de fapte”, a precizat, în cadrul întâlnirii, ministrul Mediului, Barna Tánczos.

Potrivit Ministerului Mediului, un punct important de discuţie a fost continuarea dezvoltării sistemului SUMAL 2.0 şi a aplicaţiei Inspectorul Pădurii. ”Dezvoltarea SUMAL este un proces continuu, iar experienţa de teren a activiştilor de mediu poate fi relevantă în acest sens. De aceea am acceptat propunerea de a primi sugestii de modificare şi dezvoltare, astfel încât să eliminăm cât putem de mult sincopele şi să limităm posibilitatea de a transporta ilegal material lemnos”, a mai declarat ministrul.
Doi jurnalişti şi un activist de mediu care filmau un documentar despre tăierile ilegale de păduri din România au fost bătuţi de aproximativ 20 de persoane într-o pădure din Suceava.

Jurnalist bătut crunt într-o pădure din Suceava, în timp ce filma un material despre tăierile ilegale de pădure
Zeci de organizaţii neguvernamentale cer într-o scrisoare deschisă adresată ministrului de Interne, Lucian Nicolae Bode, şi inspectorului general al Poliţiei Române, chestor de poliţie Benone-Marian Matei, o anchetă transparentă în cazul jurnaliştilor şi activistului de mediu agresaţi joi în zona Vatra Dornei.

Scrisoarea deschisă este semnată de ActiveWatch, Greenpeace România, Asociaţia Miliţia Spirituală, Asociaţia Respiro – Human Rights Research Centre, Asociaţia MozaiQ LGBT, Atlatszo Erdely/ Transilvania Transparentă, Funky Citizens, Centrul FILIA, Centrul pentru Inovare Publică, Expert Forum (EFOR), CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, FDSC – Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, PATRIR – Peace Action, Training and Research Institute of Romania. Susţine acest demers Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS  – care cuprinde 44 ONG-uri din domeniul social.