Ministrul Mediului trage un semnal de alarmă privind deșertificarea României: ”Este nevoie de intervenţie serioasă”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, avertizează că deşertificarea reprezintă un risc pentru România, mai ales în zona de sud, unde au dispărut pădurile.

10 aug. 2022, 10:53
Ministrul Mediului trage un semnal de alarmă privind deșertificarea României: ”Este nevoie de intervenţie serioasă”

”Deşertificarea reprezintă un risc pentru România. Mai ales în sudul ţării, unde au dispărut pădurile acum multe decenii, vedem cum terenurile se degradează şi nu mai pot fi integrate în circuitul agricol. Este nevoie de intervenţie serioasă, investiţii, programe naţionale şi o strategie clară pe baza căruia să armonizăm politicile publice din acest domeniu”, a scris, marţi seară, pe pagina sa de Facebook, Tanczos Barna.

Ministrul Mediului  a anunțat că specialiştii lucrează la Strategia Naţională pentru Prevenirea şi Combaterea Deşertificării şi Degradării Terenurilor, pe care o vor finaliza până în septembrie.

Citește și Ministrul Mediului: Sunt multe localităţi unde apa potabilă devine din ce în ce mai preţioasă

”Astăzi, la sediul Ministerului Mediului, au fost prezentate studiile care stau la baza strategiei, dar şi un set de 55 de măsuri propuse în domeniul agriculturii, domeniul forestier şi al apelor”, a scris ministrul.

El a menționat că pădurile joacă un rol esenţial în combaterea schimbărilor climatice şi a deşertificării.

”Avem nevoie de un program naţional pentru păduri. În PNRR avem fonduri de 730 milioane de euro din care vom crea 56 ha de noi păduri şi vom reface habitate forestiere degradate. Trebuie să găsim soluţii pentru a finanţa şi a încuraja crearea perdelelor forestiere de protecţie a terenurilor agricole”, a mai transmis ministrul Mediului.

Bugetul de 730 de milioane de euro care poate fi cheltuit inclusiv pentru păduri urbane şi reîmpăduriri este repartizat astfel:

  • 500 de milioane de euro -„Sprijin pentru Investiţii în noi suprafeţe ocupate de păduri”;
  • 100 de milioane de euro – „Sprijin pentru refacerea potenţialului forestier afectat de incendii, de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamităţi naturale, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare şi de evenimente catastrofale”;
  • 5 milioane de euro prin schema de ajutor de minimis – Reîmpăduriri realizate începând cu 1 februarie 2020 şi până la data aprobării schemei de ajutor de stat;
  • 95 de milioane de euro – Înfiinţarea de perdele forestiere de protecţie a căilor de comunicaţii conform Legii nr.289/2002 şi pentru împădurirea terenurilor degradate conform Legii nr.100/2010; 30 de milioane de euro – pentru păduri urbane.

Citește și România devine plămânul Europei! 56.000 de hectare vor fi împădurite în următorii trei ani cu bani din PNRR! Ministrul Mediului a anunţat ce se va întâmpla până în 2026