Ministrul Muncii, Florin Manole, a vorbit despre reforma pensiilor de serviciu, în mod special de reforma pensiilor magistraților, într-un interviu pentru Antena 3 CNN.
Ministrul susține că o măsură care va fi introdusă este creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani, cum este și în celelalte domenii din sectorul public, ce va fi depusă în Parlament „în doar câteva săptămâni”.
Pensionarea anticipată a magistraților va rămâne posibilă, însă penalizată proporțional cu distanța față de vârstă legală printr-un indice de corecție. Astfel, se va încerca stoparea ieșirii devreme la pensie.
Ministrul Muncii vrea și scăderea ratei de înlocuire a venitului salarial în pensie, astfel că, dacă un magistrat ieșit la pensie primește până la 80% din venit, noua propunere prevede reducerea procentului la 65%.
În centrul reformei se află partea necontributivă a pensiilor, adică beneficiile de care beneficiază pensionarii în ciuda faptului că nu contribuie în mod real la fondul de pensii. Manole susține că nu va fi vorba de o eliminare directă, ci de recalculări și echilibrarea sistemului.
„Premierul spunea că e o tragedie să vezi magistrați pensionari la 48 de ani, exact când sunt în plenitudinea forței profesionale. Sincer, niciodată nu m-aș retrage din activitate la 42 de ani cât am acum, sau la 48 de ani, pentru că, într-adevăr, acum mă simt mai pregătit, mai abil, mai educat decât acum… nu știu, 22 de ani” a spus Manole.
Totuși, recunoaște ministrul, există magistrați pasionați care continuă să activeze din vocație și după vârsta de 65 de ani: „Sunt oameni cărora le place meseria, simt rolul social și nu se grăbesc să iasă la pensie. Reforma trebuie să îi susțină și pe ei”.