Ministrul Petre Daea contraatacă, după acuzațiile grave din scandalul erbicidelor: „Trebuie să-mi fac datoria față de țară!” | EXCLUSIV

Ministrul Petre Daea a revenit cu precizări, după ce presa de casă a USR l-a acuzat pe ministrul Agriculturii că-și dorește să distrugă fermierii din România. 

24 nov. 2022, 21:50
Ministrul Petre Daea contraatacă, după acuzațiile grave din scandalul erbicidelor: „Trebuie să-mi fac datoria față de țară!” | EXCLUSIV

Acuzațiile care au circulat astăzi în presă sunt fake news, susține Petre Daea.

Ziare.com și G4Media au tratat proiectul într-o notă extrem de critică. „Petre Daea instaurează pedeapsa cu închisoare de la 1 la 5 ani și amenzi de până la 15.000 de lei (…) Mai exact, ministrul Agriculturii vrea ca toți producătorii agricoli care nu sunt fiscalizați să nu mai aibă dreptul să-și lucreze practic pământul, dacă nu fac contract cu o firmă”, susține una dintre sursele citate.

Ministrul Petre Daea a răspuns valului de atacuri agresive. Oficialul PSD din Guvernul Ciucă susține că proiectul privind utilizarea erbicidelor încă nu a intrat în vigoare. De asemenea, acesta nu prevede obligații pentru fermierii care produc fructe și legume pentru consum propriu, ci pentru cei care comercializează marfa către lanțurile de magazine, la tarabe etc.

Ministrul Petre Daea reacționează la acuzațiile propagandei: „Mă vad preocupat si obligat sa intervin”

Mai mult, „Nea Petrică” a explicat că prin intermediul proiectului de la MADR se dorește protejarea consumatorilor, respectiv eliminarea substanțelor extrem de nocive. Astfel, acuzațiile din presa de casă a USR sunt doar fake news.

„Mă vad preocupat si obligat sa intervin. Trebuie să fac datoria față de țară, să explic celor nepricepuți. E un act normativ în primul rând, în transparență decizională. E vorba să nu dăm frâu liber la substanțe toxice, care omoară oamenii, fraților! Nu e vorba despre erbicide, ci despre substanțe care nu sunt sub control comerical! Lăsați-mă să interpretez în spiritul legii, așa cum e în actul normativ! Am fost la Bruxelles, le-am spus românilor din Spania să dea un comunicat, să explice clar. 

Nu e vorba despre Tanti Veta (n.r. – micul producător), aici! Actul normativ se referă doar la comercializarea unor substanțe periculoase, care nu se pun în mâna oricui! 

Este vorba despre o circulație legală a substanțelor cu grad ridicat de periculozitate. Tanti Veta va lua substanțele care sunt verificate în România și care au un anumit regim de circulație”, a explicat ministrul, la România TV, joi seara.