Ministrul Pop, audiat la ANI privind reţinerea din salarii a cotizaţiilor sindicale

Ministrul delegat pentru Dialogul Social, Liviu Pop, a discutat timp ce circa 20 de minute cu oficiali ai Agenţiei Naţionale de Integritate privind sesizarea primită de către Agenţie care-l vizează pe Pop.
Romania TV
02 iul. 2012, 09:44
Ministrul Pop, audiat la ANI privind reţinerea din salarii a cotizaţiilor sindicale

Ministrul Liviu Pop a afirmat că discuţia a constat doar într-o aducere la cunoştinţă a conţinutului sesizării.

„Nu mi-au cerut niciun act. Nici măcar buletinul. Am luat la cunoştinţă şi voi formula un punct de vedere”, a declarat Liviu Pop, după ieşirea de la ANI.

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, săptămâna trecută, că a fost anunţat de ANI că s-a declanşat o procedură de evaluare în cazul lui privind un posibil conflict de interese, fiind invitat să se prezinte la sediul instituţiei luni, la ora 12.00, informează Mediafax.

Liviu Pop a declarat că a fost înştiinţat telefonic, de către Agenţia Naţională de Integritate, că s-a declanşat o procedură de evaluare privind nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese în perioada exercitării funcţiei de demnitar public.

Surse oficiale au declarat, că Liviu Pop a luat decizia de a se prezenta la ANI, iar verificarea sa este în legătură cu decizia de reţinere a cotizaţiilor sindicale direct din salariile membrilor de sindicat din educaţie. O astfel de decizie a existat anterior preluării portofoliului Educaţiei de către Daniel Funeriu (predecesorul lui Liviu Pop-n.r.), care a decis revocarea ei, plata cotizaţiilor fiind făcută de fiecare membru de sindicat în parte, nu direct din salariu.

Revenirea la decizia anterioară ca urmare a demersului lui Liviu Pop, care a fost lider sindical, ar intra în sfera conflictului de interese, spun sursele citate.

Potrivit articolului 253, indice 1, din Codul penal, fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un foos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, s epedepseşte cu închisoarea de la şase luni la cinci ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durata maximă.

Liviu Pop a fost, începând cu luna ianuarie 2004, preşedinte al Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş. În decembrie 2007, Liviu Pop a devenit secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Pop susţine că la numirea în funcţia de ministru delegat pentru Dialog Social s-a suspendat din toate funcţiile sindicale.

Potrivit Ordinului 4576 din 11 iulie 2011, semnat de ministrul Educaţiei din acea perioadă, Daniel Funeriu, cadrele didactice îşi primesc în mână salariul întreg, plata cotizaţiilor sindicale făcându-se prin alte mijloace decât direct pe statul de plată.

În 21 decembrie 2011, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia „Spiru Haret” şi Federaţia Educaţiei Naţionale au dat în judecată Ministerul Educaţiei, Ministerul Administaţiei şi Internelor şi Ministerul Finanţelor, cerând Curţii de Apel Bucureşti să le oblige să modifice Ordinul comun privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal în învăţământul preuniversitar de stat.

În februarie, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea federaţiilor sindicale de suspendare a ordinului. Ulterior, în 4 mai, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de anulare parţială a Ordinului comun nr. 4576/11.07.2011/ 230/18.10.2011/ 2445/15.09.2011, respectiv a Anexei nr. 2 şi a Anexei nr. 4, ca fiind neîntemeiată. Totodată, instanţa a respins cererea de obligare a celor trei ministere la modificarea şi completare ordinului comun. Decizia poate fi atacată cu recurs.

Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu declara în februarie că acest ordin a fost dat în interesul cadrelor didactice şi mai ales în interesul reprezentativităţii corecte a cadrelor didactice. El preciza că aproximtiv 7-8% din corpul profesoral, respectiv 23.000 de cadre didactice, cotizează în prezent la sindicatele din educaţie, ceea ce înseamnă că, anual, în conturile organizaţiilor intrau aproximativ 70 de milioane de lei.

„Fondul de salarii al nivelul MECTS era undeva la 7,7 miliarde de lei. Din acestă sumă, 1 la sută reprezentând aproximativ 70 de milioane de lei intrau direct în conturile sindicatelor. Acum avem o mai bună reprezentare, ei vor alege să plătescă celor care îi reprezintă cu adevărat. Cred că este un mare câştig pentru reprezentativitatea cadrelor didacice să plătească acolo unde sunt reprezentate. O reprezentare de 7-8 la sută înseamnă credibilitate de 7-8 la sută”, spunea Funeriu.

FSLI susţinea că adevărata miză a măsurii de nereţinere a cotizaţiei pe ştatul de plată este scăderea numărului membrilor de sindicat, aceştia având de primit în urma proceselor peste şapte miliarde de lei.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ i-a transmis atunci fostului ministru al Educaţiei Daniel Funeriu că a fost informat greşit, pentru că fondul de salarii conţine şi contribuţia angajatorului, deci este vorba de cel mult cinci miliarde pe an salarii brute, cotizaţia de sindicat, teoretic, este de maximum unu la sută din brutul angajatului, deci maximum cinci milioane pe an, şi nu toţi au cotizaţia de unu la sută din brut, unele sindicate având cotizaţie de doi lei pe lună de la fiecare membru.

Potrivit sindicaliştilor, cotizaţia plătită federaţiilor sindicale este de doar un leu de la fiecare membru pe lună, restul rămânând în organizaţia de judeţ sau sector, aceşti bani fiind folosiţi pentru ajutoare sociale, cursuri de formare, plata angajaţilor.

„Practic, cea mai parte a banilor încasaţi de sindicate se întoarce către membrii de sindicat. Prin măsura luată de Ministerul Educaţiei de a nu se încasa cotizaţia pe ştatul de plată sunt afectaţi în primul rând, salariaţii din învăţământ. Precizăm că execuţiile bugetare ale sindicatelor şi ale federaţiilor se găsesc pe site-ul Ministerului de Finanţe. Substratul real al acestei măsuri luate de către MECTS este altul, şi anume supărarea guvernului pe sindicatele din preuniversitar care au obţinut pentru membrii lor drepturi salariale pe care Executivul a refuzat să le acorde, conform legii”, preciza FSLI

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Ce trebuie să faci, de fapt, dacă aparatul SGR nu funcționează. Se aplică la Lidl, Kaufland, Auchan, Carrrefour sau Mega Image
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
Amenzi uriaşe pentru românii care stau la bloc şi ţin bicicleta pe casa scării. Este interzis prin lege
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Prezentatorul TV care se pune pe făcut bani. Vrea să dea marea lovitură
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Opt persoane, printre care șase copii, au fost implicate într-un accident rutier grav în Suceava. Autoritățile au intervenit de urgență
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
”Străinii mi-au dezvăluit traumele de familie” – ce se întâmplă într-o ședință de constelații familiale