Ministrul PSD al Apărării, Vasile Dîncu, ar putea fi remaniat din Guvernul Ciucă. Ce i se impută ministrului PSD

Trei miniştri ai Guvernului Ciucă ar urmea să fie remaniaţi în perioada următoare, susţin surse politice. Ar fi vorba despre un ministru de la UDMR, unul de la PSD şi altul de la PNL. Dacă de la UDMR este vehiculat numele ministrului Sportului Eduard Novak, de la PSD se pare că este vorba despre ministrul Apărării Vasile Dîncu.

08 aug. 2022, 12:31
Ministrul PSD al Apărării, Vasile Dîncu, ar putea fi remaniat din Guvernul Ciucă. Ce i se impută ministrului PSD

Premierul Nicolae Ciucă se pregătește să dea afară din Guvern miniștrii neperformanţi sau care au fost implicați în scandaluri. După Eduard Novak, iată că s-a aflat şi numele celui de-al doilea ministru care ar urma să fie remaniat. Potrivit unor surse politice citate de Antena 3, este vorba despre ministrul Apărării, social-democratul Vasile Dîncu.

Potrivit sursei citate, lui Vasile Dîncu i se reproşează atribuirea unui contract de modernizare al bazei Kogalniceanu  unui consorțiu din care face parte și compania Strabag, la care este acționar indirect oligarhul rus Oleg Deripaska.

De asemenea, de la începutul războiului din Ucraina Vasile Dîncu a făcut mai multe declaraţii legate de conflictul de la graniţa României. Mai exact, Vasile Dîncu a spus că Marea Neagră este blocată, există şi informaţii legate de existenţa unor câmpuri de mine.

„În aceste momente, marea este blocată, există şi informaţii legate de existenţa unor câmpuri de mine desprinse din zona litoralului. Sigur că există şi o îngrijorare internaţională legată de  această chestiune, se discută deja, la ultima întâlnire a Comitetului de afaceri externe unde au participat şi miniştri apărării săptămâna trecută, s-a discutat deja de operaţiuni nu numai de deminare a Mării Negre unde într-un fel sau altul  România, Turcia şi Bulgaria eram şefi de filă. Am fost sprijiniţi în acea primă fază şi de o navă din Italia. Am vorbit cu ministrul italian al Apărării care se afla în România în acel moment. Acum se pune problema şi a deminării terenurilor din zona Ucrainei, din zona agricolă, ca să se poată lucra acolo şi deja se discută despre misiuni internaţionale pentru deminare”, a declarat Dîncu, la sfârşitul lunii mai.

Citeşte şi: Vasile Dîncu: „Sperăm să şi producem submarine, dar deocamdată trebuie să achiziţionăm, pentru că Marea Neagră e plină de ‘rechini’, s-a aglomerat foarte mult”

Iohannis l-a contrazis pe Vasile Dîncu, afirmând că este vorba despre „o exagerare”.

De asemenea, lui Vasile Dîncu i se impută că a anunţat că pregăteşte un proiect pentru majorarea veniturilor miliarilor, fără să discute cu PSD sau sa aibă aprobarea coaliţiei. De altfel, situaţia lui Vasile Dîncu în PSD nu este tocmai roz. Chiar el a recunoscut ca nu mai are o comunicare bună cu PSD.

Citeşte şi: Anunț îngrijorător. Vasile Dîncu, ministrul Apărării: „Avem nevoie de o armată de profesioniști. Avem mulți ani fără stagiu militar obligatoriu”

Un alt nume vehiculat pentru a fi remaniat a fost cel al minstrului Sportului Eduard Novak. Surse din coaliţia de guvernare susţin că PNL ar fi dorit ca UDMR să-l sacrifice pe Cseke Attila, de la Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, dar până la urmă s-a ajuns la numele lui Eduard Novak.

Eduard Novak nu a ieşit prea bine la evaluare şi i se impută mai multe scandaluri în care a fost implicat în cele şase luni de mandat. În primul rând, într-o emisiune televizată, ori nu a vrut ori nu a știut, Imnul României. Un al doilea moment care a ofensat opinia publică a fost cel de după Campionatul de Natație de la Budapest, atunci când, la întoarcerea în țară, Robert Glință nici nu a fost măcar menționat de ministrul Sportului, deși era prezent la aeroport. Acest fapt a determinat-o pe mama sportivului să dea un mesaj extrem de dur la adresa lui Eduard Novak. Lui Eduard Novak i se mai impută şi faptul că, de curând, a semnat un ordin controversat prin care obligă echipele și sporturile de echipă ca 40% dintre sportivi să fie jucători români.

În alt moment controversat a fost revenirea sportivilor de la Olimpiada de la Tokyo, când Eduard Novak, ministrul Sportului în Guvernul Cîţu, a fost ignorat de Ana Maria Popescu (Brânză) din cauza unor declaraţii jignitoare la adresa acesteia!