Ministrul Rafila și sindicaliștii din Sănătate au bătut palma: „S-a ajuns la o înţelegere privind modul de acordare a unor drepturi salariale şi a unor măsuri de reformă a activităţii personalului medico-sanitar”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, miercuri, după discuţii cu reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” că s-a ajuns la o înțelegere privind acordarea unor drepturi salariale şi sporuri pentru personalul medico-sanitar. La discuții a participat și premierul Marcel Ciolacu,

12 iul. 2023, 17:51
Ministrul Rafila și sindicaliștii din Sănătate au bătut palma: „S-a ajuns la o înţelegere privind modul de acordare a unor drepturi salariale şi a unor măsuri de reformă a activităţii personalului medico-sanitar”

Ministrul Rafila a anunţat că, deocamdată, s-a purtat o discuție tehnică, urmând ca săptămâna viitoare să fie organizată o altă întrevedere pentru a fi puse în practică propunerile convenite azi.

S-a ajuns la o înţelegere privind modul de acordare a unor drepturi salariale şi a unor măsuri de reformă a activităţii personalului din sănătate”, a spus ministrul Rafila.

Ministrul Rafila și sindicaliștii din Sănătate au bătut palma

Acordul convenit cu sindicaliştii se referă la următoarele aspecte:

  • realizarea de modificări şi completări a OUG 63/2023, care să permită plata integrală indemnizaţiilor şi sporurilor prevăzută în Legea 153/2017, precum completări referitoare la modalitatea de acordarea drepturilor salariale;
  • identificarea soluţiilor de acordare integrală a drepturilor salariale pentru toate categoriile de personal care îşi desfăşoară activitatea în ture;
  • finalizarea şi semnarea contractului colectiv de muncă la nivel de sector Sănătatea, prin soluţionarea propunerilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, referitoare la recunoaşterea stimulului de tură ca timp de lucru sub forma pauzei de masă de 30 de minute, care să fie inclus în timpul de lucru, alături de alte propuneri;
  • recunoaşterea posibilităţii de păstrare a dreptului de concediu de odihnă neefectuat şi a orelor nerecuperate şi neplătite; recunoaşterea ca stagiu de cotizare suplimentară a timpului de lucru desfăşurat în gărzi şi împlinirea anticipată a stagiului maxim de cotizare;
  • identificarea unei soluţii privind excluderea indemnizaţiei de hrană din limita de 30% pentru fiecare ordonator de credite aferente sportului acordat.

Acestea sunt câteva elemente, am avut o discuţie tehnică, împreună căutăm să corectăm anumite prevederi care limitează acordarea sporurilor prevăzute în ordonanţa 63 şi cred că a fost o discuţie bună, a fost deschisă, sinceră”, a precizat Rafila.

Citeste si Alexandru Rafila aruncă bomba despre azilele groazei! ”Abaterile constatate în aceste centre erau minore. De multe ori controlăm hârtii”

Ministrul a mai spus că se vor vedea din nou săptămâna viitoare pentru punerea în practică a unora dintre aceste propuneri care au fost deja elaborate în cursul zilei de astăzi.

Vreau să spun că nu s-au rezolvat în sensul elaborării unui document, act normativ. Ele trebuie să urmeze o procedură normală, care să permită modificarea legislaţiei şi punerea în aplicare a celor convenite. Astăzi, am discutat un parcurs care va avea loc în săptămânile următoare”, a precizat ministrul Sănătății.

Citeste si Alexandru Rafila nu vrea la Primăria Capitalei: E prea challenging pentru mine. Niciodată n-am fost un concurent pentru doamna Firea