Ministrul Sănătăţii, despre pandemia din România: Sperăm ca în a doua jumătate a lunii octombrie să mergem pe o pantă descendentă

În contextul pandemiei, ministrul Sănătăţii a declarat, luni, că luna pe care o traversăm a fost destul de încărcată, dar că octombrie ar putea arăta altfel, dacă sunt respectate anumite condiţii. 

RomaniaTV.net
21 sept. 2020, 17:44
Ministrul Sănătăţii, despre pandemia din România: Sperăm ca în a doua jumătate a lunii octombrie să mergem pe o pantă descendentă

„Avem o lună septembrie destul de încărcată: redeschiderea şcolilor, cinematografelor, sălilor de spectacole, reîntoarcerea din concedii, aglomerarea mijloacelor de transport în comun, campania electorală, alegerile de pe 27 septembrie. Fiecare din aceste activităţi are nişte norme de aplicare şi funcţionare în vederea bunei desfăşurări şi cu riscurile cât mai mici. Respectarea acestor reguli înseamnă rămânerea pe un platou, în jur la 1.500 cazuri, sau alternând în jurul acestei cifre. Dacă menţinem, atunci putem să ne gândim în a doua jumătate a lunii octombrie că putem avea şi o pantă descendentă. Mergem, deocamdată, pe acel platou.

Suntem pe a doua cocoaşă a primul val pandemic. Sperăm să putem gestiona cu bine şi acest început de şcoală. În măsura în care rămânem în acelaşi registru, sperăm ca în a doua jumătate a lunii octombrie să mergem pe o pantă descendentă”, a declarat ministrul Sănătăţii.

La rândul său, Adrian Streinu-Cercel, director al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, a spus că pentru a limita răspândirea coronavirusului trebuie să respectăm anumite restricţii. 

„Dacă nu avem grijă de noi, nu ne apără nimeni. Oricât de puternic ar fi statul, uitaţi-vă la SUA, degeaba! Sfatul meu este: haideţi să ne protejăm pe noi înşine! Pentru a ne proteja pe noi înşine trebuie să purtăm mască tot timpul. Am ieşit din casă, am ieşit cu masca pe figură. Masca trebuie să acopere şi nasul, şi cu gura! Banda metalică de deasupra trebuie amprentată pe conturul nasului şi a obrajilor. Dacă este pusă de formă, lasă zone prin care aerul pătrunde şi, o dată cu aerul care pătrunde, evident că poate pătrunde şi virusul „, a explicat Streinu-Cercel, potrivit Realitatea Plus. 

Până astăzi, 21 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 113.589 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 90.649 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 808 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

În intervalul 20.09.2020 (10:00) – 21.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 23 de decese (12 bărbați și 11 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Bacău, Buzău, Caraș-Severin, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui și Municipiul București.

Citeşte şi Alexandru Rafila a vorbit despre momentul când vor fi reintroduse restricţiile în România. „Autorităţile să aibă pregătite scenarii”