Ministrul Sănătăţii, despre propunerea lui Liviu Dragnea: 65% din populaţia României poate avea deficit de vitamina D

Liviu Dragnea a declarat, duminica, ca a rugat-o pe premierul Viorica Dancila sa analizeze posibilitatea reducerii sumelor alocate serviciilor secrete si sa le redistribuie pentru sanatate. "Eu ma gandesc ca un program de acordare gratuita cu toti copiii din Romania de vitamina D este tot un program de siguranta nationala", a spus Liviu Dragnea. După ce propunerea şefului PSD a fost criticată, Ministrul Sănătății sare în apărarea acestuia: "specialiștii spun că la nivelul populației României, circa 65% dintre noi pot să sufere de un deficit sau insuficiență de vitamina D", a declarat Pintea.

RomaniaTV.net
04 feb. 2019, 12:27
Ministrul Sănătăţii, despre propunerea lui Liviu Dragnea: 65% din populaţia României poate avea deficit de vitamina D

„Când se propun programe pentru sănătate, se fac discuții cu specialiștii, pentru că ei spun care sunt nevoile din sistem și ce ar trebui să facem. Programul Guvernului de Sănătate se axează pe programe de prevenție și programe curative. În ceea ce privește vitamina D, specialiștii spun că la nivelul populației României, circa 65% dintre noi pot să sufere de un deficit sau insuficiență de vitamina D”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Liviu Dragnea a declarat, duminica, ca a rugat-o pe premierul Viorica Dancila sa analizeze posibilitatea reducerii sumelor alocate serviciilor secrete si sa le redistribuie pentru sanatate, precizand ca daca Guvernul nu va decide asta, va fi depus un amendament in Parlament, in acest sens.

„I-am rugat sa analizeze sumele serviciilor secrete. Cred ca sumele importante de aici pot fi relocate in sanatate de exemplu. Eu ma gandesc ca un program de acordare gratuita cu toti copiii din Romania de vitamina D este tot un program de siguranta nationala. Program pentru diabet. Si doamna prim-ministru cu domnul ministru au spus ca vor analiza, daca pot face in Guvern aceasta modificare, daca nu, eu sigur o sa fac la Parlament”, a spus Liviu Dragnea, la Parlament.

Propunerea lui Liviu Dragnea nu este văzută cu ochi buni de unii medici din România. 

Medicul Vasi Rădulescu a criticat propunerea anunţată de liderul PSD Liviu Dragnea de a acorda pentru copii, în masă, gratuitate pentru vitamina D. Acesta a scris pe contul său de Facebook că suplimentul nu este recomandat tuturor copiilor şi a întrebat retoric dacă nu se va ajunge la detox şi homeopate.

Vitamina D. 10 semne ca ai lipsa de vitamina D. Alimente pe care sa le consumi

Ăștia au vrut să le dea miere de albine copiilor, care-i zăhărel în plus, când obezitatea infantilă e la cote alarmante. Acum vor să-i îndoape cu vitamina D, care e recomandată cu indicații restrânse, clare, nicidecum în masă. Urmează detox și homeopate, sunt convins„, a scris celebrul doctor cardiolog.

 

Şi Vlad Mixich, medic român și expert în politici publice de sănătate, critică dur ideea lui Liviu Dragnea despre distribuirea vitaminei D gratuit către populația României.

„Eu mă gândesc la un program de acordare gratuită de vitamina D pentru toți copiii din România”, zice domnul Dragnea vorbind despre un subiect serios cum e bugetul țării, unde nu ar trebui să facă declarații la mișto sau neinformate.

Păi vă gândiți prost (din nou), domnule Dragnea, vă gândiți după ureche sau după interesele afaceriștilor prieteni.

Organizația Mondială a Sănătății spune în prezent că NU există suficiente date care să dovedească că suplimentele de vitamina D acordate copiilor prin programe în masă chiar sunt eficiente în a preveni malnutriția. Deci Organizația Mondială a Sănătății NU recomandă deocamdată astfel de programe! (aici puteți citi recomandările OMS www.who.int/elena/titles/vitamind_infants/en/)

Mai mult, mai spune OMS, vitamina D poate fi utilă doar copiilor cu risc crescut de rahitism care beneficiază de expunere solară limitată (ca cei din zonele arctice) sau la cei cu pigment închis al pielii.

Din ce știm noi, care nu beneficiem de IQ-ul ridicat specific guvernului dumneavoastră, în România nu sunt majoritari nici copiii de eschimoși, nici cei de negri, dar nah… la ce consilieri aveți, ne putem aștepta la orice.

Da, ar fi util un program național pentru stimularea unei alimentații sănătoase a copiilor din România (de pildă prin încurajarea alăptatului la sân, unde stăm rău), ar fi o chestiune de ‘siguranță națională’. Dar un program în care să dai, cum făceau comuniștii, vitamina D nediscriminat la tot poporul că deh, vin alegerile și e nevoie de voturi… Așa ceva ar fi util doar pentru siguranța firmelor acoperite ale stimabilului Vâlcov, bun prieten al domnului Dragnea.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/ideea-lui-liviu-dragnea-privind-acordarea-de-vitamina-d-pentru-copii-motiv-de-controverse-in-romania-cat-ar-cheltui-guvernul_459498.html#ixzz5eZ89xPQr


loading...