Ministrul Sănătăţii emite ordinul pentru începerea testării de seroprevalenţă. Cum pot afla românii dacă sunt imuni la coronavirus

Ministrul Sănătăţii a emis, marţi, ordinul de începere a testării de seroprevalenţă la nivel naţional, în urma căreia se afla câţi români au căpătat imunitate la noul coronavirus. Nelu Tătaru a ţinut să precizeze că testarea efectuată de Primăria Capitalei în rândul bucureştenilor nu este susţinută de Ministerul Sănătăţii şi nici de Institutul de Sănătate Publică.

RomaniaTV.net
02 iun. 2020, 07:12
Ministrul Sănătăţii emite ordinul pentru începerea testării de seroprevalenţă. Cum pot afla românii dacă sunt imuni la coronavirus

UPDATE. Ministerul Sănătății a finalizat Ordinul pentru aprobarea efectuării Studiului de seroprevalență a infecției SARS-CoV-2, pe teritoriul României

Conform documentului, studiul de seroprevalență va avea loc în perioada iunie – septembrie 2020.

„Urmărim determinarea gradului de răspândire a infecției SARS-CoV- 2 în populația României, pentru a putea fundamenta adecvat viitoarele măsuri de protecție a sănătății populației. Institutul Național de Sănătate Publică va coordona tehnic proiectul, va prelucra și va analiza datele, astfel încât în luna septembrie să avem primele rezultate. Conform estimărilor, un numar de 29019 de seruri reziduale urmează să fie colectate si investigate. În acest sens vom aloca institutului 1,6 milioane de lei pentru achiziția de kituri, reactivi etc”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Studiul de seroprevalență va include seruri reziduale recoltate de la persoane din toate grupele de vârstă, care se prezintă conjunctural pentru recoltări de analize la laboratoarele din fiecare județ pe durata perioadei de înrolare și care vor fi selectate cu pas de eșantionare. Vor fi persoane fără semne și simptome de boala infecțioasă, în conformitate cu prevederile legale și care își vor exprima consimțământul informat de participare la studiu

Direcțiile de sănătate publică vor selecta la nivelul fiecarui județ și a municipiului București un număr de 3-5 laboratoare care vor participa la studiu. Sunt laboratoarele proprii si/sau laboratoare externalizate ale spitalelor județene, care deservesc ambulatorul de specialitate, alte laboratoare publice sau private care furnizează servicii pentru pacienți neinternați, laboratoare cu adresabilitate mare (peste 1000 probe/săptămână sau peste 40000 probe/an)

Nu vor fi selectate în studiu laboratoarele proprii sau externalizate ale spitalelor de boli infectioase, ale centrelor de transfuzii, ale spitalelor COVID sau ale spitalelor de pneumoftiziologie TBC sau laboratoare care deservesc cu predilecție aceste tipuri de spitale.

Studiul de seroprevalenta va fi realizat cu respectarea deplina a principiilor si regulilor de etica si a confidentialitatii datelor cu caracter personal. Acest studiu este avizat de Consiliul Științific al Institutului Național de Sănătate Publică – Comitetul de Etică a Cercetării.

Ordinul pentru aprobarea efectuării Studiului de seroprevalență a infecției SARS-CoV-2, pe teritoriul României va fi publicat în Monitorul Oficial.

Nelu Tătaru a explicat la Europa FM și cum anume se va face acest studiu.

„Voi da ordinul pentru INSP să înceapă această testarea la nivel național. Se aleg trei laboratoare din fiecare județ. La nivelul fiecărui laborator, sunt pacienți care vin pentru diverse afecțiuni să își facă analize. Noi, cu acordul lor, luăm serurile reziduale, aleator cu pasul unu din trei sau unu din cinci și vom căuta imunoglobulina G. Atunci vom vedea gradul de imunizare”, a menţionat ministrul Sănătăţii, conform sursei citate.

De asemenea, Nelu Tătaru a precizat că persoanelor le este cerut acordul pentru efectuarea testului şi apoi li se comunică rezultatul.

„Da! Li se cere acordul și li se comunică și lor. De altfel, noi ne facem studiul nostru de prevalență”, a spus Tătaru.

Întrebat dacă studiul de la București de seroprevalență are acordul Ministerului Sănătății, Nelu Tătaru a răspuns: „când lumea se înscrie voluntar, nu este un studiu de seroprevalență (…) Gândiți-vă că noi, Ministerul Sănătății și INSP, nu putem lăsa sănătatea românilor pe studii făcute într-un anumit context”.

Totodată, ministrul Sănătăţii a afirmat că testarea efectuată de Primăria Capitalei în rândul bucureștenilor nu are susținerea Ministerului și nici a Institutului de Sănătate Publică, procedura nefiind relevantă.

Câţi oameni s-au înscris în programul de testare pentru coronavirus, în Bucureşti. Precizările ASSMB