Ministrul Transporturilor către constructori: Şantierele nu funcţionează astăzi la parametri pe care ni i-am propus împreună

Şantierele României nu funcţionează la parametrii conveniţi de autorităţi cu constructorii, întârzierile în execuţia lucrărilor variază între 12 şi 84 de luni iar antreprenorii acuză obţinerea greoaie a autorizaţiilor de construire, întârzierea exproprierilor şi birocraţia excesivă.
Romania TV
15 mai 2018, 16:59
Ministrul Transporturilor către constructori: Şantierele nu funcţionează astăzi la parametri pe care ni i-am propus împreună

Acestea sunt principalele concluzii ale întâlnirii de marţi dintre ministrul Transporturilor, Lucian Şova, şi ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, cu reprezentanţii celor mai importante firme de construcţie de infrastructură rutieră şi feroviară în România.

„Nu am înregistrat progresele pe care mi le-aş fi dorit în sensul realizării obiectivelor de o manieră mai eficientă. Şantierele nu funcţionează astăzi la parametri pe care ni i-am propus împreună. Am toată determinarea să monitorizez, să contribui la rezolvarea oricăror probleme administrative. Orice solicitare administrativă aveţi, nu ezitaţi să o adresaţi Ministerului Transporturilor. În măsura în care competenţele îmi permit voi interveni alături de managementul CNAIR şi CFR S.A. în rezolvarea problemelor administrative în cel mai scurt timp cu putinţă. Susţin atât eforturile antreprenorilor, cât şi pe cele ale beneficiarilor în atingerea obiectivelor propuse în contracte pentru realizarea proiectelor de dezvoltare şi reabilitare a infrastructurii rutiere şi feroviare, însă cer mai multă implicare din partea antreprenorilor’, a spus ministrul Lucian Şova, citat într-un comunicat al Ministerului Transporturilor remis Agerpres.

Acesta a subliniat, totodată, că de la începutul anului până în prezent au fost introduse în Guvern o serie de acte normative care au asigurat front de lucru constructorilor pe şantiere.

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a precizat că există două probleme majore, şi anume întârzieri în execuţia lucrărilor între 12 şi 84 de luni şi nepredarea lucrărilor executate pentru că antreprenorii nu au făcut cereri de plată.

Potrivit ministrului de resort, România are fonduri europene consistente pentru infrastructura de transport (6,6 miliarde euro), dar absorbţia banilor europeni se face cu ajutorul antreprenorilor care trebuie să implementeze proiectele.

„Avem 15 proiecte fazate, în valoare de un miliard de euro, care sunt contracte deja încheiate şi pentru care nu primim facturi de la constructori. Sunt întârzieri în ceea ce priveşte cererile de plată. Sunt toate sumele asigurate, dar aşteaptă situaţiile de lucrări pentru rambursare. Mă îngrijorează că nu putem să avansăm”, a declarat Rovana Plumb.

La rândul lor, antreprenorii au prezentat stadiul de execuţie a lucrărilor de pe şantiere şi problemele administrative care ar fi dus la întârzieri în realizarea proiectelor, precum obţinerea greoaie a autorizaţiilor de construire, întârzierea exproprierilor şi birocraţia excesivă. De asemenea, aceştia au semnalat lipsă acută a forţei de muncă iar ministrul Transporturilor a anunţat că se lucrează la un mecanism legal care să rezolve această problemă.

La întâlnirea de lucru au participat şi secretari de stat din Ministerul Transporturilor care răspund de activitatea de pe şantierele de autostrăzi, directorul Direcţiei Generale Organismul Intermediar pentru Transport (MT), directorul Autorităţii de management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (MFE) şi cei ai CNAIR şi CFR S.A.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea un weekend de neuitat. Șansă unică pentru ele pe 3 și 4 mai
Capital.ro
Pensii majorate de la 1 iulie. Guvernul a dat undă verde. Pensionarii care vor primi mai mulți bani
Playtech.ro
Locuri de muncă în Europa, în vara lui 2025. Domeniile în care românii sunt căutaţi
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
JD Vance, mesaj pentru România. Mișcare înaintea alegerilor
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
A murit un cunoscut impresar! Un accident stupid la golf i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Românii care vor primi 292 de lei pe 8 mai 2025, direct pe card sau prin Poșta Română
MediaFlux
Sondaj Sociopol înaintea alegerilor. Candidații care ar intra în turul doi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…