Ministrul Transporturilor dă asigurări că, în următorii zece ani, vom avea o infrastructură modernă: „Vor fi anii reclădirii României”

Ministerul Transporturilor a prezentat miercuri, 22 iulie, strategia de dezvoltare a infrastructurii de transport pentru perioada 2020-2030. Ministrul Lucian Bode a declarat că are în vedere alocarea a două procente din PIB acestui domeniu, potrivit News.ro.

RomaniaTV.net
22 iul. 2020, 10:57
Ministrul Transporturilor dă asigurări că, în următorii zece ani, vom avea o infrastructură modernă: „Vor fi anii reclădirii României”

Vreau să fie foarte clar faptul că nu rescriem, nu modificăm Masterplanul general de transport, doar actualizăm strategia lui de implementare pentru că au trecut 4 ani de la adoptarea lui prin Hotărâre de Guvern. Această strategie trebuie să fie actualizată în funcţie de noile evoluţii. Avem doi piloni pe care se bazează transformarea de abordare. Pilonul I: investiţiile masive iar necesarul pentru acest sector este unul imens, în următorii 10 ani vorbim de aproximativ 72 de miliarde de euro, pilonul II: politici structurale care să susţină eficienţa investiţiilor”, a declarat Lucian Bode.

El a precizat că se va pune accent pe creşterea calităţii studiilor de fezabilitate şi a proiectelor tehnice, pe eficientizarea relaţiei cu instituţiile care dau avize, judecata rapidă a contestaţilor privind licitaţiile, creşterea cooperării cu autorităţile locale şi centrale, dar şi pe „monitorizarea profesionistă a implementării proiectelor”.

Ministrul promite să aibă toleranţă zero faţă de cei care vor încerca sabotarea noii strategii de implementare a Masterplanului.

Citeşte şi Circulaţie rutieră restricţionată în zona Aeroportului Internaţional Henri Coandă, din 22 iulie

Vreau să spun foarte clar că voi manifesta toleranţă zero faţă de orice încercare de a bloca sau sabota acest nou model de abordare care vizează intensificarea ritmului de implementare a proiectelor de infrastructură. Cei care nu se regăsesc în noul mod de lucru bazat pe eficienţă, profesionalism, identificarea rapidă a soluţiilor la probleme şi sunt tributari vechilor modele de lucru bazate pe rezistenţă la schimbare, ineficienţă, lipsă de asumare şi neprofesionalism vor trebui ori să facă un efort de adaptare rapidă, lori să lase loc celor care doresc cu adevărat să mite lucrurile în direcţia bună”,a declarat Lucian Bode. 

După dezbaterea publică a acestei strategii, estimată a dura câteva săptămâni, va fi înaintată Guvernului o propunere pentru aprobarea unui act normativ şi se vor face demersuri pentru adoptarea altor prevederi.

Nu concepem să nu începem lucrările la centura de sud a Bucureştiului respectiv la tronsonul I sectorul II al drumului expres Craiova – Piteşti, am semnat în aceste nouă luni contracte de proiectare sau execuţie pentru 273 de kilometri de autostradă şi drumuri naţionale. Până la sfârşitul anului estimăm că vom semna contacte pentru aproximativ 420 de kilometri de autostradă, drum expres, variante ocolitoare şi modernizare drumuri naţionale”, promite ministrul.

Afirm cu toată responsabilitatea că următorii 10 ani vor fi anii reclădirii României. Cred cu tărie că infrastructura de transport va fi coloana vertebrală pe care se va ridica economic România”, a subliniat Lucian Bode.