Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, promite „minum 40-maxim 100 de kilometri de autostradă în acest an”

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, spune că în acest an şi-a propus să dea în folosinţă cel puţin 40 de kilometri de autostradă şi maximum o sută de km. Acesta susţine că autorităţile române nu au datorii către antreprenorii care au contracte pentru proiectele de infrastructură, însă lucrările se blochează din cauză că aceştia nu plătesc subcontractorii, informează news.ro.

RomaniaTV.net
03 feb. 2020, 19:20
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, promite „minum 40-maxim 100 de kilometri de autostradă în acest an”

”Noi ne-am asumat prin programul de guvernare câteva proiecte strategice pentru că dezvoltăm infrastructura dezvoltăm economia şi bunăstarea românilor.  Cel mai apropiat de sufletul meu proiect ar trebui să fie Autostrada Transilvania. Eu refuz să dau vina pe greaua moştenire, această placă nu cred că mai interesează pe nimeni. (…) Din această etapă români aşteaptă de la noi soluţii şi să livrăm lucruri concrete. Avem 857 km de autostradă, avem 134 km în lucru şi sperăm în acest an, dacă antreprenorii se ţin de termenele asumate, putem discuta de minim 40 de km de autostradă până în maxim 100 km de autostradă sigur că putem să depăşim, dar eu nu o să promit”  a declarat Lucian Bode, luni seară, într-o emisiune la TVR.

Acesta a adăugat că în prezent constructorii au ”toate condiţiile îndeplinite” pentru a finaliza în termenul contractual cei 40 de kilometri au drumului expres Craiova – Piteşti.

”Statul român nu are datorii către antreprenori, îşi plăteşte toate facturile, (…) Sunt zeci şi zeci de subcontractori care nu-şi primesc banii şi se blochează lucrările”, a mai spus Bode.

Bode a oferit detaii despre stadiul anumitor tronsoane aflate în lucru.

”Sunt constructori serioşi, din păcate nu au capacitatea de a realiza cap-coadă Sibiu – Piteşti”, a explicat ministrul Transporturilor.

Pe de altă parte, ministrul Transporturilor  spune că sunt în România 39 de situri Natura 2000 de care trebuie ţinut cont atunci când se construiesc autostrăzi, iar, dacă autorităţile române vor să acceseze fonduri nerambursabile, trebuie să respecte regulile europene în această privinţă. Bode spune că, pe Autostrada Sibiu – PIteşti, ”nu gândacul este problema” şi anunţă că, în decurs de o lună, Ministerul Transporturilor va răspunde cerinţelor Comisiei Europene în ceea ce priveşte protecţia mediului pentru tronsonul Sibiu – Piteşti.

În ceea ce priveşte Autostrada Moldova, ministrul spune că este nevoie de reactualizarea studiilor de fezabilitate pentru cele trei tronsoane, pentru că acestea sunt vechi, iar finanţarea pentru reactualizarea celor trei studii de fezabilitate se va face din fonduri europene, după care se va decide din ce bani va fi finanţată construirea autostrăzii.

„Pe 2021 – 2027 noi nu ştim câţi bani avem. Anticipăm că o să avem în jur de 4-5 miliarde de euro, că o să fazăm în jur de 3 miliarde de euro şi atunci acele proiecte vor apăsa, vor pune o presiune pe cadrul financiar multianual 2021 – 2027, dar nimeni nu spune care proiecte vor fi finanţate”, a mai spus ministrul Transporturilor.

Citeşte şi: Ministerul Transporturilor vrea să facă drumuri muzicale