Minivacanţă de trei zile pentru angajaţii români. Noi zile libere în 2022

Nici nu s-au întors bine la muncă după vacanţa de Paşte, că angajaţii din România îşi pot face planuri pentru o nouă minivacanţă.

14 mai 2022, 12:56
Minivacanţă de trei zile pentru angajaţii români. Noi zile libere în 2022

Românii vor avea parte o minivacanță de trei zile în luna iunie, cu ocazia Rusaliilor. Astfel, angajații vor fi liberi sâmbătă, duminică și luni, adică 11, 12 și 13 iunie 2022.

Zile libere în 2022, conform Codului Muncii, vor mai fi de:

  • 1 iunie (miercuri) – Ziua Copilului;
  • 12 iunie şi 13 iunie (duminică şi luni) – Prima şi a doua zi de Rusalii;
  • 15 august (luni) – Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie (miercuri) – Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie (joi) – Ziua Naţională a României;
  • 25 decembrie şi 26 decembrie (duminică şi luni) – Crăciun.

Şi veştile bune nu se termină aici. Angajaţii din România vor putea primi zile libere pentru sărbătorile legale prevăzute în Codul Muncii chiar dacă acestea pică în weekend, iar propunerea este prevăzută într-un proiect de lege depus de mai mulţi parlamentari PNL şi PSD.

„Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, prevede proiectul de lege.

Citeşte şi: Zile libere pentru angajați în 2022! Românii vor avea parte de o nouă minivacanță de trei zile

„Depinzând de anul calendaristic, sunt incidente situaţii în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 – Codul Muncii”, menţionează, în expunerea de motive a proiectului, iniţiatorii, printre care liderii deputaţilor PNL şi PSD, Gabriel Andronache şi Alfred Simonis, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Zile libere pentru părinţii copiilor şcolari. Legea a trecut de Parlament. În ce condiţii pot fi cerute de la angajatori