Minunile naturii. Peştera în care se formează nori, într-o sală a sa poate intra un zgârie-nori cu 40 de etaje FOTO şi VIDEO

Son Doong este cea mai mare peşteră din Vietnam, dar particularitatea sa este că are propria floră, faună, lacuri, chiar şi nori.

12 sept. 2018, 16:27

Cea mai mare cameră a peșterii Son Doong are peste cinci kilometri în lungime, 200 de metri înălțime și 150 de metri lățime. Cu aceste dimensiuni, Son Doong preia de la peștera Deer din Malaezia titlul de cea mai mare sală a unei peșteri din lume. Peştera este atât de mare încât în interiorul ei poate încăpea un zgârie-nori cu 40 de etaje. De asemenea, este atât de masivă încât are propriul climat, iar norii se formează în interiorul ei.

În 1991, în timp ce străbătea regiunea, localnicul Ho Khanh a dat peste o deschidere într-o stâncă de calcar. A început să investigheze, observând în jurul crăpăturii valuri de ceață și auzind sunetele produse de un râu învolburat, venind de undeva din interiorul cavității. Curând a simțit un vânt puternic ieșind în peșteră, ceea ce l-a făcut să se îndepărteze și să plece. De altfel, bărbații din jungla locală s-au temut de peșteră din cauza șuieratului făcut de râul din subteran

Abia în 2009, un grup de oameni de ştiinţă britanici au decis să pătrundă în interiorul peşterii.

Formată la marginea unei falii, Peștera Son Doong a fost sculptată de puternicul râu Rao Thuong ce a îndepărtat continuu pereții de calcar, formând tunelul enorm aflat sub Munții Annamite. Uriașe cavități, cunoscute sub numele de doline, s-au prăbușit în urmă cu aproximativ 300.000 de ani, creând deschideri masive către lumea exterioară.

Prin aceste doline, două la număr, dar de dimensiuni uriașe, pătrunde lumina soarelui având ca rezultat o vegetație extrem de bogată, formată din copaci și numeroase plante, la 200 m sub pământ.

Stalagmitele descoperite în Son Doong au înălțimi de până la 80 m, fiind cele mai înalte văzute vreodată. Aici, au fost descoperite perle de peșteră (un fel de speleoteme formate prin picurare), cu dimensiuni ce ajung până la mărimea unei mingi de baseball.

Drumul pana la pestera este foarte dificil, turistii trebuind sa mearga doua zile prin jungla, ca apoi sa excaladeze, sa se taraie si sa inoate prin rauri subterane pentru a ajunge la capatul pesterii. Compania de dezvoltare regionala Sun Group incepuse constructia unui telescaun deasupra junglei pana la Hang Son Doong, care putea transporta 1000 de turisti pe ora, insa lucrarile au fost oprite in anul 2015 din cauza opozitiei UNESCO, cauza principala a stoparii lucrarilor fiind degradarea ecosistemului unic al zonei.

Singurul operator care permite aventurarea în interiorul peşterii este Oxalis Adventures, care lucrează în parteneriatul cu Guvernul vietnamez pentru a asigura un viitor sustenabil pentru faimoasa peşteră.

Vizitele turistice sunt limitate la 450 de vizitatori pe an, pentru a menţine sustenabilitatea plantelor şi cavernelor din interiorul peşterii.