Minunile ştiinţei. Un bărbat paralizat, cu măduva spinării secţionată complet, poate merge din nou datorită unui implant VIDEO

Un bărbat paralizat, cu măduva spinării secţionată total, poate să meargă din nou datorită unui implant dezvoltat de o echipă de cercetători elvețieni.

08 feb. 2022, 10:38
Minunile ştiinţei. Un bărbat paralizat, cu măduva spinării secţionată complet, poate merge din nou datorită unui implant VIDEO

Este o premieră în lumea medicală ca o persoană care a suferit o secţionare completă a măduvei spinării să poate merge din nou pe propriile picioare. Cercetarea şi rezultatele sale uimitoare au fost publicate în revista Nature Medicine.

Michel Roccati a rămas paralizat după un accident de motocicletă, în urmă cu cinci ani. Măduva spinării i-a fost secţionată complet și nu mai simţea nimic de la brâu în jos. Dar acum el se poate deplasa pe propriile picioare, datorită unui implant electric care i-a fost atașat chirurgical de coloana vertebrală. Nimeni înaintea lui, rănit atât de grav, nu a mai avut parte de o recuperare de asemenea succes.

Cercetătorii subliniază că nu este un remediu pentru leziunile coloanei vertebrale și că tehnologia este încă prea complicată pentru a fi folosită în viața de zi cu zi, dar o salută totuși ca un pas major în îmbunătățirea calității vieții.

„Mă ridic în picioare, merg unde vreau, pot să urc scările. Este aproape o viață normală”, spune Michel. Nu numai tehnologia a determinat recuperarea lui Michel. Tânărul italian are o voinţă de oțel şi încă din momentul accidentului a fost hotărât să facă cât mai multe progrese pentru a se recupera. „Obișnuiam să boxez, să alerg și făceam antrenament la sală. După accident nu am putut să fac lucrurile care îmi plăcea să le fac, dar nu m-am dat bătut, am luptat şi mi-am păstrat optimismul”, a declarat el, pentru BBC. Viteza de recuperare a lui Michel l-a uimit pe neurochirurgul care a introdus implantul, prof. Jocelyne Bloch, de la Laboratoire de Neurothérapies et Neuromodulation – LNTM.

Citeşte şi Veşti bune pentru mirele care a ajuns la spital cu fractură de coloană, după ce a fost scăpat de nuntaşii care l-au luat pe sus. Nu va rămâne paralizat. VIDEO

Nervii din măduva spinării trimit semnale de la creier la picioare. Unii oameni rămân paralizaţi atunci când nervii sunt afectaţi în urma unei leziuni. În cazul lui Michel nu există niciun semnal către picioare, deoarece măduva spinarii este complet sectionata. Dar implantul trimite semnale direct la picioare, permiţându-i acestuia să meargă, dar numai atunci când implantul este pornit.

Până acum, nouă persoane au primit implantul și și-au redobândit capacitatea de a merge. Niciunul dintre ei nu o folosește însă pentru a se deplasa în viața de zi cu zi, fiind prea complicat în această etapă, după cum avertizează medicii. În schimb, îl folosesc pentru a exersa mersul pe jos, care le stimulează mușchii, le îmbunătățește sănătatea  și adesea le redă puţină maişcare.

Citeşte şi Mihai Neşu, mărturii cutremurătoare despre accidentul care i-a schimbat viaţa.”Când simțeam că nu mai pot, Dumnezeu mă aducea pe un drum pe care iar îmi creștea speranța”