MIRCEA BĂSESCU nu va fi ELIBERAT încă din arest. Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa

Tribunalul Bucureşti urma să judece, marţi, cererea lui Mircea Băsescu de a ieşi din arest, însă instanţa şi-a declinat competenţa către Tribunalul Constanţa, unde a fost trimis spre judecată dosarul în care fratele preşedintelui este acuzat de trafic de influenţă. 

15 iul. 2014, 07:39
MIRCEA BĂSESCU nu va fi ELIBERAT încă din arest. Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa

Procurorii au decis, luni, trimiterea în judecată la Tribunalul din Constanţa şi cer prelungirea arestării pentru Băsescu şi Căpăţână. Potrivit România TV, Mircea Băsescu ar urma să fie transferat la Penitenciarul Poarta Albă.

Mircea Băsescu urma să afle marţi dacă judecătorii Tribunalului Bucureşti admit cererea de revocare a măsurii arestării preventive, însă instanţa şi-a declinat competenţa către Tribunalul Constanţa.

Avocatul Nelu Taşcă a comentat hotărârea instanţei: „N-aş putea spune dacă ne ajută sau nu mutarea la Constanţa. Se va discuta mai întâi legalitatea măsurii de arest preventiv. Cererea de revocare se va judeca mai târziu, dacă va fi cazul”.

Anterior, Nelu Taşcă a explicat că motivele pentru care Mircea Băsescu a făcut cererea de revocare sunt „lipsa dovezilor si raportul de expertiza care ne este favorabil”.

Dosarul în care Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost trimişi în judecată în dosarul privind mita de la familia lui Bercea Mondial a fost înregistrat la Tribunalul Constanţa şi va fi judecat miercuri, în cameră preliminară.

În cursul zilei de luni, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Mircea Băsescu, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență, şi a lui Marian Adrian Căpăţână, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la infracțiunea de trafic de influență.

Dosarul a fost trimis astfel spre judecare la Tribunalul Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

CITEŞTE ŞI Fiica lui Bercea Mondial: Mircea Băsescu S-A OFERIT să intervină pentru tata. Ce se întâmplă AZI în acest caz

„Tribunalul Constanţa, respectiv judecătorul de cameră preliminară, este competent să judece orice fel de cerere de la măsura arestării”, a spus avocatul Nelu Taşcă.

Întrebat în cât timp se judecă, Taşcă a spus: „În cel mai scurt timp, legea prevede trei zile de la momentul în care s-a sesizat instanta”.

Luni, Mircea Băsescu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru trafic de influenţă, după ce a cerut mari sume de bani de la membrii familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei şi Marian Căpăţână, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Potrivit DNA, la începutul anului 2011, după ce faţă de Sandu Anghel s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, i-a remis lui Mircea Băsescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Căpăţână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl denunţătorului şi a altor cereri incidente în respectiva cauză.

‘Inculpatul Băsescu a lăsat să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor şi poate obţine o situaţie favorabilă pentru tatăl denunţătorului: fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate. Ulterior, pentru că tatăl denunţătorului nu a fost pus în libertate, denunţătorul i-a remis şi suma de 350.000 de euro inculpatului Căpăţână în acelaşi scop. Intervalul de timp în care denunţătorul a remis sumele de bani inculpatului Căpăţână este cuprins între datele de 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive faţă de tatăl denunţătorului) şi 22.02.2012 (data pronunţării hotărârii de condamnare la instanţa de fond)’, se spune în comunicat.

Sursa citată precizează că, din suma totală de 600.000 de euro remisă lui Marian Căpăţână, fratele preşedintelui a primit 250.000 de euro.

CITEŞTE ŞI Dan Voiculescu l-a dat în JUDECATĂ pe Marian Căpăţână şi îi cere DAUNE

‘Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, Marian Căpăţână şi-a însuşit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiţi de la denunţător. După pronunţarea hotărârii de condamnare din 22 februarie 2012, având în vedere durata pedepselor cu închisoarea aplicate, mult mai mari decât pedepsele promise de Mircea Băsescu, denunţătorul şi membrii familiei sale au pretins restituirea banilor daţi inculpaţilor. În acest sens, până la 26 februarie 2012, Mircea Băsescu a restituit suma de 280.000 de dolari. Ulterior, au mai fost restituite diferite alte sume de către Marian Căpăţână’, susţin procurorii.

DNA precizează că, deşi cei doi au restituit o parte din banii primiţi, aceştia l-au asigurat în continuare pe Florin Anghel că vor continua demersurile, respectiv folosirea influenţei în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile, inclusiv prin strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Craiova.

În 28 februarie 2012, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înregistrată cererea de strămutare a cauzei de la Curtea de Apel Craiova, cerere formulată de către Sandu Anghel. La 21 martie 2012 s-a respins cererea de suspendare a judecării cauzei şi s-a acordat un nou termen, 25 aprilie 2012, când s-a dispus respingerea cererii de strămutare.

În cauză a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea lui Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanta, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Mircea Băsescu a fost arestat, alături de Marian Căpăţână, în 20 iunie în urma deciziei Tribunalului Bucureşti.