Revenirea la piața reglementată în energie, imposibilă. Mircea Coșea: „Sunt declarații strict politice” | EXCLUSIV

PSD susține că-i va cere premierului Nicolae Ciucă (PNL) revenirea la piața reglementată în energie. În opinia profesorului Mircea Coșea, este vorba doar despre „declarații strict politice".

19 oct. 2022, 09:42
Revenirea la piața reglementată în energie, imposibilă. Mircea Coșea: „Sunt declarații strict politice” | EXCLUSIV

Prețurile la produsele alimentare de bază au crescut cu aproximativ 30% față de anul trecut, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). La tăvălugul scumpirilor s-au adăugat prețurile uriașe la carburanți, de aproape 50% și triplarea polițelor RCA. De asemenea, gazele și curentul electric au ajuns să coste mai mult cu peste 200%, motiv pentru care PSD a propus în coaliția de guvernare o revenire temporară la piața reglementată.

Doi ani au trecut de când Guvernul Ludovic Orban, cu Virgil Popescu ministru de resort, a stabilit liberalizarea prețurilor din sectorul energetic. S-au promis tarife „chiar mai mici” odată cu liberalizarea, dar acum antreprenorii trebuie să plătească facturi colosale, iar consumatorii casnici sunt sprijiniți prin scheme de compensare, din bugetul național.

În opinia lui Mircea Coșea, revenirea la piața reglementată nu este posibilă.

„E foarte greu să se revină la piața reglementată. Practic, ar trebui să se revină la momentul zero, din 2019-2020. În schimb, se poate face o anumită prelungire a plafonării, plus alte măsuri sociale, precum vouchere, menținerea de 50 de bani a ajutorului pentru carburanți.

Să se treacă la plafonare, e foarte complicat. Costă foarte mult guvernul, care are dificultăți în rostogolirea datoriei, cu deficitul comercial (…). Nu cred că se poate menține timp de 90 de zile o plafonare. Este vorba despre declarații strict politice”, a declarat Mircea Coșea, pentru RomâniaTV.net.

 

Profesorul Mircea Coșea: „Vor crește prețurile facturilor la energie, care vor duce la o scădere a producției. E foarte posibil să se intre într-o recesiune, ca la manual”

 

În timp ce mulți demnitari, economiști se feresc să afirme că România sau economia europeană a intrat în recesiune, profesorul de la ASE crede că în curând, oficialii guvernamentali vor trebui să accepte adevărul.

„Putem să discutăm din punct de vedere al definiției sau al relatărilor (n.r. – dacă suntem sau nu în recesiune). Din punct de vedere al definiției, recesiunea apare după două-trei luni de scădere a ritmului de creștere economică. Atunci se intră în recesiune tehnică.

Dar înseamnă și altceva, o scădere de ansamblu a producției. În prezent, vorbim despre o stagnare sau o descreștere, un fenomen care se petrece în mai multe țări din Europa, în ansamblu. Suntem într-o perioadă în care toate țările europene au problema de a menține o stabilitate economică.

E posibil ca aceste lucruri să se accentueze în perioada de iarnă. Vor crește prețurile facturilor la energie, care vor duce la o scădere a producției. E foarte posibil să se intre într-o recesiune, ca la manual”, a mai punctat profesorul de macroeconomie, pentru RomâniaTV.net.

 

PSD susține că-și dorește revenirea la piața reglementată în energie

 

Ieri, PSD a anunțat că va pune pe masa coaliției tema revenirii la piața reglementată în energie.

„Scopul acestei soluții este să se pună capăt tranzacțiilor speculative cu energie, iar operatorii serioși din acest sector să poată funcționa eficient în condiții comerciale predictibile.

Inițiativa PSD are loc în contextul în care mai multe companii din acest domeniu și-au manifestat deschiderea către o formulă de reglementare a pieței pe o durată determinată, care să asigure stabilitatea prețurilor de tranzacționare.

De asemenea, trebuie ținut cont și de faptul că reprezentanții Comisiei Europene intenționează să introducă un mecanism de plafonare a prețurilor la gaze naturale la nivelul întregii Uniuni. Încă de la începutul crizei energetice PSD a susținut că revenirea la o piață reglementată, pentru o durată limitată de timp, reprezintă calea cea mai sigură pentru combaterea speculei și protejarea cetățenilor și a economiei naționale”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD.