Mircea Geoană, despre riscul unui război în Ucraina. „Suntem în fața celui mai complicat moment de securitate pentru Europa din ultimii 30 de ani”

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat că este nevoie ca dialogul cu Rusia să continue pentru a fi detensionată situaţia deaorece "o nouă aventură militară" a Moscovei ar avea consecinţe în relaţiile cu Alianţa.

14 ian. 2022, 13:01
Mircea Geoană, despre riscul unui război în Ucraina. „Suntem în fața celui mai complicat moment de securitate pentru Europa din ultimii 30 de ani”

Referitor la riscul izbucnirii unui război în Ucraina, Mircea Geoană a recunoscut că „suntem în fața celui mai complicat moment de securitate pentru Europa din ultimii 30 de ani”. Oficialul NATO a amintit despre „acţiunile agresive ale Rusiei”, făcând referire la „anexarea ilegală a Crimeei.

„Acțiunile agresive ale Federației Ruse în jurul și în interiorul Ucrainei astăzi, ce s-a întâmplat în urmă cu câțiva ani de zile prin anexarea ilegală a Crimeei, acțiunile maligne pe care Federația Rusă le întreprinde în domeniul cibernetic, în domeniul hibrid, dezinformare, dar mai ales această mobilizare neobișnuită și periculoasă de trupe în jurul Ucrainei creează o evidență și noi spunem lucrurilor pe nume, că suntem în fața celui mai complicat moment de securitate pentru Europa din ultimii 30 de ani”, a declarat Mircea Geoană, conform Digi24.

Citeşte şi: Ucraina cheamă femeile la război, împotriva Rusiei. Ordinul prin care s-a decretat mobilizarea generală

Mircea Geoană, despre discuţiile NATO – Rusia pentru a evita războiul în Ucraina. „Putem să avem un dialog constructiv și să detensionăm o situație periculoasă”

Secretarul general adjunct al NATO a subliniat că este vorba despre un „moment complicat, motiv pentru care încurează dialogul cu Moscova.

„Și pentru că este un moment complicat, încurajăm dialogul cu Federația Rusă pentru că dialogul este util mai ales atunci când sunt probleme complicate. Am urmărit declarațiile pe care domnul Lavrov le-a avut, și pe care partea rusă le-a avut, ceea ce vreau să spun este că dorința noastră de dialog confirmată de întreaga alianță rămâne valabilă și chiar dacă există o diferență importantă între propunerile pe care Federația Rusă le-a făcut sunt și lucruri în care credem că putem să avem un dialog constructiv și să detensionăm o situație periculoasă.

În declarațiile purtătorului de cuvânt de la Kremlin, de ieri, arată că Rusia așteaptă din partea noastră propuneri în scris. Ceea ce vom și face. Pentru că atunci când am spus că sunt lucruri de neacceptat, printre care revenirea la situația dinainte de 1997, lucru neacceptabil pentru NATO, lucru care nu se va schimba, sau că cineva poate să dicteze, să aibă un veto asupra dreptului unei națiuni europene de a-și alege alianțele, nu vom accepta niciodată”, a precizat Mircea Geoană, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: Rusia efectuează exerciţii militare cu muniţie adevărată în regiuni din apropierea frontierei cu Ucraina

Fostul ministru de Externe a subliniat că „NATO este o organizație politico-militară defensivă” şi şi-a exprimat speranţa că Rusia va înţelege că „nouă aventură militară în Ucraina, sau o destabilizare agresivă a Ucrainei va avea consecințe în relațiile cu NATO”

„Între NATO și SUA există o perfectă coordonare, între NATO și UE există o perfectă coordonare și toți aliații au demonstrat că suntem extrem de uniți, iar acest front comun este un front redutabil. Sperăm ca Federația Rusă să înțeleagă că o nouă aventură militară în Ucraina, sau o destabilizare agresivă a Ucrainei va avea consecințe în relațiile cu NATO, în relațiile cu Europa și în general cu privire la interesele Federației Ruse în Europa și în lume.

NATO este o organizație politico-militară defensivă. Tot ce înseamnă acest narativ persistent al Federației Ruse că NATO ar fi o amenințare este un neadevăr. Suntem creați în mod explicit să chemăm să apărăm cetățenii și teritoriul țările aliate, cu atât mai mult în flancul estic care geografic este mai aproape de Federația Rusă și mai expus acestor riscuri de securitate”, a conchis Mircea Geoană.

Citeşte şi: Război iminent la graniţa României. Şeful NATO avertizează: „Riscul unui conflict în Ucraina este real. NATO trebuie să se pregătească de posibilitatea unui eşec al diplomaţiei”