Mircea Geoană: „Nu-mi fac campanie pe spatele NATO. Sunt tot mai înclinat să revin să-mi slujesc ţara”

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a afirmat că această poziţia a câştigat-o "pe persoană fizică" şi a menţionat că nu îşi face campanie pe spatele Alianţei Nord- Atlantice.

08 apr. 2024, 09:06
Mircea Geoană: „Nu-mi fac campanie pe spatele NATO. Sunt tot mai înclinat să revin să-mi slujesc ţara”

Mircea Geoană a fost întrebat duminică despre reproşurile care i se aduc, sugerându-se faptul că foloseşte poziţia de la NATO ca trambulină pentru alegerile prezidenţiale din România.

“Sunt un om care toată viaţa mea mi-am făcut job-ul cu profesionalism şi cu competenţă. Pentru asta am ajuns şi la NATO. Plecasem din politică, nu vreau să mi-aduc aminte cum am plecat din politică, mi-a făcut foarte bine detoxul de la politică. Eu am câştigat poziţia de la NATO pe nume propriu, pe persoană fizică pentru că sunt foarte bun la ceea ce fac şi pentru că lumea mă apreciează, că nu-ţi dă job-ul de pomană. Şi apropo, eu sunt primul din est care ocupa un job de conducere la vârful NATO.
Eu când mă duc şi vorbesc cu oamenii din România şi încerc să-i liniştesc că sunt preocupaţi, din poziţia de la NATO fac campanie sau îmi fac datoria de lider al NATO şi de cetăţean român? Atunci când mă duc şi spun că e nevoie să investim în Armata română, că trebuie să ne facem datoria, este o chestiune de campanie politică sau o obligaţie a unui lider politic care a văzut şi ştie multe în această carieră lungă pe care am avut-o?”, a afirmat Mircea Geoană la Digi 24.

El a adăugat că România are neoie de afirmare euroatlantică.

“Sunt singurul lider politic activ din România care am fost martor ocular şi am contribuit şi la parteneriatul strategic cu Statele Unite, şi la intrarea în NATO, am ridicat steagul României, am încheiat negocierile la UE şi eu am crezut ca mulţi alţii că odată cu integrarea euroatlantică, drumul către prosperitate, respect pentru România şi o viaţă prosperă pentru toţi românii se va întâmpla aproape natural. M-am înşelat. A venit clipa să spunem că România are nevoie de afirmare euroatlantică, trebuie să fim în centrul acestei operaţiuni. Şi n-am să încetez să vorbesc despre ţara mea, pentru ţara mea şi despre valorile occidentale, democraţie, libertate şi domnia legii. Este ceva greşit să vorbeşti despre domnia legii ca valoare fundamentală a NATO atunci când vezi încă prea multă corupţie în ţara ta? Este o problemă politică? Nu. Este o problemă de obligaţie morală şi civică pentru orice om care ţine la ţara lui şi care ţine şi la reputaţia lui”, a mai declarat secretarul general adjunct al NATO.

Citeşte şi: EXCLUSIV Piedone pune tunurile pe Nicușor Dan: „Se laudă cu cei 300 de milioane în cont pentru termoficare, nu a fost în stare să facă 2 kilometri. Dormeam în țevile alea dacă aveam bani”

Mircea Geoană a ţinut să precizeze că nu îşi face campanie pe spatele NATO.

“Şi acum vorbim pe un ton puţin mai relaxat. Credeţi că cineva de la NATO stă să intre în jocul acesta penibil pe care unii de acasă încearcă să-l joace pe această zonă? Nu-mi fac campanie pe spatele NATO. Dacă lumea mă apreciază, mă apreciază pentru cine sunt, pentru ceea ce am făcut în viaţa mea şi dacă după ce voi termina job-ul de la NATO am să mă hotărăsc, cum sunt tot mai înclinat să o fac, să revin şi să slujesc ţara mea aşa am făcut-o toată viaţa, acel lucru îl voi face la momentul potrivit, în condiţii perfect transparente şi fără niciun fel de ambiguitate”, a explicat Geoană.

El a fost întrebat din poziţie şi-ar putea servi ţara în continuare.

“Văzând cum merg lucrurile şi înţelegând că există în clipa de faţă o încercare transparentă acestei oligarhii politice să-şi impună viitorul preşedinte şi să-şi perpetueze acest regim politic pentru încă 10 ani de zile. Vorbesc explicit de încă 10 ani de zile cu aceeaşi paradigmă. Eu cred că acest lucru este inacceptabil pentru interesul României. Sunt tot mai înclinat să mă gândesc tot mai serios”, a mai afirmat Mircea Geoană.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, mesaj de felicitare pentru Peter Pellegrini, câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Slovacia: „Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună în beneficiul națiunilor noastre și al Uniunii Europene”